Weeklog Dennis de Jong: EU bereid Turkse mensenrechtenbeweging te helpen

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, July 28 2013.

Enkele weken geleden wijdde ik mijn weeklog aan het gewelddadige optreden van de Turkse autoriteiten jegens de demonstranten tegen de regering Erdogan. Veel mensen hebben mij vervolgens hierover gemaild. Allen benadrukten hoe belangrijk het is, zowel materieel als politiek, als de EU daadwerkelijk steun verleent aan de Turkse mensenrechtenbeweging. Ik beloofde hen na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Inmiddels heb ik de informatie hierover binnen. De EU-delegatie in Turkije beschikt zowel over de financiële middelen als over de bereidheid om deze in te zetten voor mensenrechtenverdedigers. Tijd om daar ook effectief gebruik van te maken, want de situatie in Turkije wordt alleen maar grimmiger.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Er lopen in Turkije meer dan 30 door de EU gefinancierde projecten op het gebied van de mensenrechten. De Europese Commissie geeft toe dat veel van deze projecten vertraging hebben opgelopen door de verslechterde veiligheidssituatie. De EU-delegatie in Turkije volgt alle organisaties waarmee zij via deze projecten banden hebben, op de voet. Komt een mensenrechtenverdediger in de problemen, dan bieden ze hulp. Dat is heel concreet: de diplomaten zorgen voor een schuilplaats, of voor veiligheidsmaatregelen in en rondom het huis van betrokkene. Wordt een mensenrechtenverdediger toch opgepakt en komt het tot een proces, dan draagt de EU-delegatie bij aan de kosten van een advocaat en helpen ze de familie van degene die is opgepakt.

Tot zover het goede nieuws. Het verbaasde me alleen te horen dat de EU-delegatie sinds de protesten op het Taksimplein geen enkele steunaanvraag had ontvangen. Dat komt misschien door de geringe bekendheid van de EU-delegatie. Daarom hierbij het mailadres en de website die nog veel meer informatie bevat: Delegation-turkey-hr-defenders@eeas.europa.eu en http://www.avrupa.info.tr/eu-and-human-rights.html

De situatie in Turkije wordt er de laatste weken bepaald niet beter op. Journalisten worden bij bosjes opgepakt, er vinden razzia’s plaats in kantoren van de weinige nog onafhankelijke media , en er heerst een cultuur van toenemende repressie tegen activisten. In zo’n situatie moeten we de krachten bundelen. Daarom hoop ik dat in de komende weken de EU-delegatie alsnog de verzoeken om ondersteuning krijgt, die mensen ook per mail aan mij gericht hebben. Vanzelfsprekend informeren we als eurofractie al die mailschrijvers ook nog direct.