VVD tegen ruimhartige excuses voor geweld Indië (met reactie Han ten Broeke)

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, August 20 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

De VVD is er geen voorstander van dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) ruimhartig excuses maakt aan Indonesië voor het geweld tijdens de koloniale oorlog van 1945 tot 1949. Tweede Kamerlid Han ten Broeke "zal de minister daar niet toe aanmoedigen". Hij is bang dat "de doos van Pandora wordt geopend als we excuses gaan maken voor allerlei fouten uit het verleden", staat vandaag in NRC Handelsblad.

Timmermans liet in april weten dat hij wel voelde voor een algemene spijtbetuiging. Hij zou "er persoonlijk geen enkel probleem mee hebben om zelf spijt te betuigen". Zijn voorstel zal binnenkort worden voorgelegd aan de ministerraad, bevestigen bronnen rond het kabinet.

Lees verder op nrc.nl

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad (abonnees)

Reactie Han ten Broeke op NRC-publicatie:

NRC Handelsblad kopt vanavond (20 augustus, zie link boven) dat de "VVD tegen ruimhartige excuses voor geweld in Indonesie" zou zijn.

Dat heb ik niet gezegd. Ik heb wel het volgende gezegd:

Ik kom zie geen aanleiding om het huidige beleid t.a.v. excuses inzake misstanden die door Nederland/ Nederlandse militairen zijn begaan, te veranderen. Ik zal minister Timmermans er dus ook niet toe aanmoedigen.

Het huidige beleid, dat in de loop van (te) vele jaren (2005-2013) tot stand is gekomen, komt kortweg neer op:

• een brede en ruiterlijke spijtbetuiging /excuus in de richting van Indonesië (minister Ben Bot in 2005: "Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis is komen te staan');

• die is later in 2008 gevolgd door excuses voor specifieke misstanden (Rawagade, ambassadeur Koos van Dam "diepe verontschuldigingen van de Nederlandse regering" in zijn rede in Indonesisch en later tegen Nederlandse journalisten: "Jullie kunnen dit gerust excuses noemen. Voor mij is het hetzelfde");

• vervolgens was er ook genoegdoening in 2012 (20.000 euro voor de zeven weduwen van Rawagede);

• exact diezelfde excuses en genoegdoening zijn er nu voor de weduwen na de misstanden op Zuid-Sulawesi (2013) en minister Timmermans heeft ook een schikking getroffen die gelijk is aan de wijze waarop met Rawagede is omgegaan;

• dit alles is ook conform het vonnis van de rechter die hierover heeft geoordeeld en mij lijkt dat proportioneel en terecht.

Voor opnieuw brede excuses aanbieden zie ik niet direct de noodzaak. Ik vraag me af of nieuwe excuses de vorige (Ben Bot in 2005) versterken of juist verzwakken. Bovendien hebben we sinds deze brede erkenning van het leed dat door Nederland is aangericht het beleid t.a.v. excuses aangevuld met specifieke excuses en financiële compensaties, in lijn met het rechterlijke vonnis.

Ik wijs erop dat van de zijde van Indonesië volgens mij helemaal niet wordt aangedrongen op nieuwe, of verdergaande excuses. Indonesië wenst nu juist vooruit te kijken en het bezoek van premier Rutte dit najaar moet, wat de VVD betreft, vooral in het teken van de toekomstige relatie met Indonesie staan en niet in het verleden. Na het algemene excuus, of de algemene spijtbetuiging van Ben Bot in 2005, en de specifieke erkenning van bekende en eventueel nieuwe misstanden zoals Rawagede en Zuid-Sulawesi in 2008 en 2013, die nu ook door schade-vergoeding worden gevolgd, denk ik dat het Nederlandse beleid voldoet en in lijn is met het rechterlijke vonnis.

Daarom is de VVD voor het huidige beleid, in plaats van tegen nieuw beleid, zoals de NRC vanavond kopte.

Han ten Broeke