PvdA niet van plan zelfstandigenaftrek af te schaffen - Main contents
De PvdA streeft naar een arbeidsmarkt waarin iedereen tot zijn recht komt en er zekerheid van werk en inkomen is voor iedereen. Dus ook voor zelfstandigen. De laatste weken is er veel ongerustheid onder zelfstandigen over mogelijke afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Die ongerustheid is niet nodig: dit kabinet, en dus ook de PvdA is niet van plan het advies van de Commissie Dijkhuizen over te nemen om de zelfstandigenaftrek af te schaffen.
De PvdA wil dat iedereen kan werken op een manier die bij hem of haar past, als ondernemer met personeel, zelfstandige, of werknemer in vaste dienst: die keuze moet je in vrijheid kunnen maken. De PvdA juicht ondernemerschap toe: innovativiteit en flexibiliteit zijn zeer welkom in onze economie. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat mensen in zekerheid kunnen werken. Je moet niet elke dag onzeker hoeven zijn of er morgen nog wel werk is, of er nog wel inkomen is als je onverhoopt ziek wordt. Wij geloven dat mensen met basiszekerheden het beste uit zichzelf kunnen halen, met plezier kunnen werken, en zo ook een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.
De laatste weken is er veel ongerustheid onder zelfstandigen over mogelijke afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Die ongerustheid is niet nodig: dit kabinet, en dus ook de PvdA is niet van plan het advies van de Commissie Dijkhuizen over te nemen om de zelfstandigenaftrek af te schaffen. Wel is er in het regeerakkoord een bezuiniging ingeboekt op ondernemersfaciliteiten - in 2015, dus niet in 2014 - maar dat wordt een bezuiniging op veel verschillende andere belastinguitgaven en aftrekposten; de zelfstandigenaftrek is een van die posten.
De PvdA realiseert zich heel goed welke belangrijke rol zelfstandigen spelen in onze economie. Ook is zeer helder welke kosten die ondernemers zelf moeten dragen en de risico’ s die dienen te worden beloond. Tegelijkertijd zien we een grote verschuiving op de arbeidsmarkt. Er komen steeds meer flexibele werkvormen, en minder mensen krijgen een vast contract. Onder zelfstandigen zijn grote verschillen, in inkomen, in hun motieven om als zelfstandige te werken, en in wat ze doen. Er zijn ondernemers die makkelijk een paar ton per jaar verdienen, creatieven die vanwege hun beroep nooit in loondienst kunnen werken (als ze dat al zouden willen), ouderen die liever als onafhankelijk zelfstandige hun kennis en ervaring inzetten. Volgens onderzoekers werkt 5 tot 10% van de ZZP’ers noodgedwongen als zelfstandige, soms ook in een schijnconstructie.
Dit betekent dat onevenwichtigheden in de arbeidsmarkt moeten worden hersteld. Dat je niet om financiële redenen voor een bepaalde constructie hoeft te kiezen. Dat vergt hervormingen die niet van de een op andere dag plaatsvinden, dat gaat in kleine stappen. Maar we weten wel waar we naar toe willen, een arbeidsmarkt waarin iedereen tot zn recht komt en er zekerheid van werk en inkomen is voor iedereen.