"Nederland zit niet te wachten op schaliegas"

Source: J.A. (Judith) Merkies i, published on Thursday, August 29 2013, 0:11.
"Nederland zit niet te wachten op schaliegas"
Bron: Blog Judith Merkies

Schaliegas is in een dichtbevolkt land als Nederland geen goed idee. Dat schrijf ik vandaag samen met PvdA-volksvertegenwoordigers uit Brabant en Flevoland (de aangewezen wingebieden voor schaliegas) in een opinie in de Stentor. Ik pleit voor een bredere discussie, waarin niet alleen schoon en veilig kunnen boren, maar ook de nut en noodzaak van schaliegas worden betrokken.

Schaliegas is een relatief nieuwe en risicovolle energiebron die op enkele plekken in Nederland te winnen valt. Boxtel (Noord-Bra­bant) en de Noordoostpolder (Fle­voland) zijn als potentiële winge­bieden aangewezen en daarnaast is ook rond Den Haag veel schalie­gas te vinden.

Minister Kamp stelt een besluit over schaliegas nog even uit. Ver­standig. Ik hoop dat hij de tijd neemt de discussie breder te trek­ken dan enkel schoon en veilig.

Nederland is, als het dat al ooit mag zijn, nog lang niet klaar voor schaliegas, zelfs als we de milieu­bezwaren wegdenken. De steun onder de bevolking is laag, en schaliegas kan de weg versperren voor echte duurzame energie-innovaties. Bedenk daarbij ook dat als we proefborin­gen toestaan en deze zijn succes­vol, de weg definitief vrij is voor commerciële partijen die zich in de boringen willen storten.

De toekomst van onze energie-in­frastructuur ligt op de korte ter­mijn in schonere overgangstech­nieken, en op de lange termijn in echt duurzame oplossingen. Schaliegas heeft daarin geen plaats.

Lees het volledige artikel vandaag in de Stentor, ondertekend door Henk Leenders (voorzitter PvdA Provinciale Staten Noord-Brabant), Peter Pels (voorzitter PvdA Provinciale Staten Flevoland), Marc Witteman (PvdA Gedeputeerde Flevoland) en mij.