Radiocolumn augustus 2013: Cultuur moet, doet Brabant goed

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, September 2 2013, 2:45.

Brabant doet het goed. Dit wordt gewaardeerd. Begin dit jaar wees het World Economic Forum de regio Eindhoven aan als ’s werelds slimste regio. Onlangs besloot het Comité van de Regio’s en Steden in Brussel Noord-Brabant uit te roepen tot de meest ondernemende provincie in Europa. En op 6 september wordt bekend, of Eindhoven in 2018 de Culturele Hoofdstad van de EU wordt. Ik vind dit belangrijk voor de ontwikkeling van deze regio, want Brabant is meer dan economie.

Samenwerking staat centraal in deze provincie. Het elkaar opzoeken en ondersteunen zit hier in de genen. Zo kon de regio Eindhoven er na de crisis in het begin van de jaren negentig weer sterker uitkomen. Op dit moment vormen Brabant en Limburg het tweede verdiengebied in Nederland. Hoogtechnologische kennis en innovatie worden gecombineerd met de maakindustrie. Buitenlandse bedrijven waarderen deze aanpak. Afgelopen week nog heeft het Amerikaanse TESLA Tilburg gekozen als locatie voor de fabricage van hun topklasse elektrische auto’s. Dit leidt tot nieuwe banen en opleidingen. Europa steunt deze ontwikkelingen, onder andere omdat ze op zoek zijn naar goede voorbeelden. Ik ben dan ook blij, dat deze provincie als goed voorbeeld wordt aangemerkt.

Maar Brabant heeft ook haar culturele kwaliteiten. Kwaliteiten die echter in Den Haag niet worden gezien. Waar Zuid- en Noord-Holland méér dan 50 euro per inwoner krijgen uit de Rijks cultuurfondsen, moet Brabant het met minder dan 3 euro per inwoner doen. Een situatie die voor mij onaanvaardbaar is. Het zit me niet lekker. Economisch scoort deze regio uitstekend, maar de culturele voorzieningen houden hiermee geen gelijke tred. Ik ben daarom blij dat Brabant meedoet aan de verkiezing tot Culturele Hoofdstad van de EU in 2018. Eindhoven trekt de kar, gesteund door de provincie en de vier andere Brabantse steden. Na Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001) is nu eindelijk een stad buiten de Randstad aan de beurt. De andere kandidaten zijn immers Maastricht en Leeuwarden. Europa ziet blijkbaar de kwaliteit van de regio en honoreert dit.

Brabant zal met het oog op 2018 toekomstgerichte voorstellen ontwikkelen. Het gaat niet alleen om het klassieke culturele aanbod in de steden. Er wordt ook gelet op de wijze waarop het onderwijs en de burgers er bij worden betrokken. De Brabantse steden zijn in transitie, met design, gaming en gebruik van de nieuwe media. Cultuur raakt de burgers, geeft identiteit en samenhang tussen bevolkingsgroepen. Het Brabant van straks moet smoel houden. Daarbij hoort ook een ambitieuze invulling van cultuur van en voor de burgers. Cultuur moet; cultuur doet ons in Brabant goed. Laten we daar over doordenken.

Wilt u over dit onderwerp eens met mij verder praten? Neem dan contact met Martin Bos via martinbos@cdabrabant.nl.

LEES en LUISTER VERDER:

-Gesproken column

-Volledige versie column

-Overzicht van alle radiocolumns