Noodkreet veemarkt over onzinnige regels

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, September 3 2013.

Leeuwarder Courant | 30 augustus 2013 | Auteur: Dirk van der Meulen

LEEUWARDEN - Het moet nu echt afgelopen zijn met de onzinnige regelbrij rond veemarkten en veeverzamelplaatsen.

Die noodkreet slaakte de veehandel donderdagmorgen op de Leeuwarder veemarkt tijdens een werkbezoek van deVVD-kamerleden Helma Lodders en Aukje de Vries, en burgemeester Ferd Crone. Het gaat om maatregelen die Brusselse wetgeving overstijgen en die de handel en een optimale verwaarding van de dieren frustreren. De veehandel had de kamerleden bewust op de laatste donderdag van de maand uitgenodigd, omdat het dan ‘vaderdag’ is. Alleen op die dag mogen stieren verhandeld worden. Handelaren weten dan dat koeien niet als weidevee verhandeld mogen worden. Het verder afmesten van de dieren in een weiland is niet toegestaan, alleen het slachthuis is een legale eindbestemming. En dat frustreert, want des te meer afzetmogelijkheden, des te beter de prijsvorming.

Waarom dan deze maatregel? "Omdat stieren een andere diercategorie vormen dan koeien", legt veemarktvoorzitter Andries Kingma uit aan de drie gasten. "En verschillende diersoorten mogen niet met elkaar in aanraking komen om een verspreiding van dierziekten te voorkomen." Dergelijke regelgeving dateert van kort na de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001. "Maar na verloop van tijd concludeer je dat het een onzinnige maatregel is, omdat stier en koe vaak van hetzelfde bedrijf komen. In België en Duitsland hebben ze de maatregel allang afgeschaft, maar Nederland houdt er aan vast." Ook op de stierloze marktdagen wordt de handel in weidevee danig

gefrustreerd. Afnemers van dergelijke runderen en de vervoerders moeten zich certificeren volgens het zogeheten QLL-keurmerk (Quality Livestock Logistics). Daar zijn hoge kosten mee gemoeid, waardoor veel ‘weiders’ afhaken. Voor schapen is het weidecircuit sowieso al verboden terrein. "Het is toch zonde dat je een koe niet elders kunt afmesten. Dat levert toch meer en beter vlees op van eigen bodem?", vraagt Lodders. "Juist", stelt Kingma, die haar er fijntjes op attendeert dat de Tweede Kamer in 2010 een motie heeft aangenomen voor een gelijk speelveld voor de Nederlandse veehandel ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. "Maar vervolgens zijn er verkiezingen, nieuwe kamerleden en kunnen we weer van voren af aan beginnen. Om wanhopig van te worden." U vindt ons aan uwzijde, verklaarde Lodders tijdens het ontbijt in de veemarktkantine. "Want als er een partij is die een hekel heeft aan extra Nederlandse regelgeving dan is het de VVD."

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Helma Lodders

Veemarktsecretaris Tjebbe Galama legt aan burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden en VVD-kamerlid Helma Lodders uit hoe hij een koe beoordeelt.