Ondernemers gedupeerd door aanpassing Natuurbeschermingwet

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Monday, September 9 2013.

De staatssecretaris heeft voorgesteld om het salderen (artikel 19kd) uit de Natuurbeschermingswet te schrappen. Nu mogen agrarische ondernemers nog hun eigen verbruik onbeperkt wegstrepen met hun eigen productie. Bijzonder onverstandig om dit artikel te schrappen, vindt de VVD in de Tweede Kamer.

VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders: “Ondernemers hebben op basis van dit artikel nu nog de mogelijkheid om binnen een veehouderij te compenseren door huisvestingssystemen aan te passen of door zelfstandig op zoek te gaan naar ammoniakrechten en deze te verwerven. In het nieuwe wetsvoorstel komen deze mogelijkheden geheel te vervallen. Daardoor worden ondernemers volledig afhankelijk van de werking van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).”

De PAS heeft als doel om de vastgelopen vergunningverlening in en rondom Natura 2000-gebieden weer vlot te trekken. Landbouwwoordvoerder Helma Lodders: “Op het moment dat de PAS als passende beoordeling op de een of andere wijze geen stand kan houden, kunnen agrarische ondernemers niet terug vallen op salderen, terwijl dit wel een goede mogelijkheid is gebleken om vergunningen af te geven zonder dat daarbij de ammoniakpositie werd verhoogd of dat het significant negatieve effecten zou hebben op de habitatsoorten in een dichtbij gelegen gebied. De regering kan dan niet meer waarborgen dat de vergunningverlening niet stokt als het salderen uit het wetsvoorstel wordt gehaald.”

De VVD-fractie roept de regering op om saldering onverkort in stand te laten. Uit jurisprudentie van de Raad van State blijkt dat artikel 19kd Nb ten aanzien van vergunningen juridisch juist en houdbaar is. Lodders: ”Er is dus geen enkele reden om dit artikel te schrappen. Agrarische ondernemers zouden hierdoor hierdoor ernstig in de problemen kunnen komen terwijl dit nergens voor nodig is.”