Hans van Baalen in Nieuwsuur met visie op Europa

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, September 9 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Wat wil de grootste partij van Nederland met Europa? Vanavond presenteerde de VVD het concept-verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen. Europarlementariër en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Hans van Baalen (VVD), was te gast.

U kunt de uitzending hier terugkijken

Oordeel

De Europese Unie moet zich volgens de VVD primair richten op economische groei en banen. En volgens de liberalen is het Europese integratieproces 'te vaak doorgeslagen in onnodige regelzucht'. De VVD wil mminder Europese bemoeizucht op het leven van alledag. VVD-leden krijgen de kans hun oordeel te geven over het conceptprogramma.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke
Verschil

De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement zijn in mei 2014. Meer dan 375.000.000 stemgerechtigde Europeanen kiezen dan een nieuw parlement. De verwachting is dat de verkiezingen door de crisis meer aandacht zullen krijgen. Mensen zijn boos over de astronomische bedragen die in de noodfondsen terecht komen en hebben last van de eurocrisis.

Vergezichten

Mark Rutte moet niets hebben van Europese vergezichten. Hij verwacht van de EU in tijden van crisis maatregelen voor de korte termijn. Het heeft volgens de premier weinig zin energie te verspillen aan toekomstbeelden die waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden. Rutte gelooft niet in een federaal Europa, maar in een Europa van natiestaten.

De VVD vindt dat de Europese Unie zich moet concentreren op haar kerntaken. Europese instituties, adviescomités en agentschappen die volgens de VVD "geen meerwaarde" hebben moeten worden afgeschaft.

Gelijkgestemden

De PVV zal in deze verkiezingen een geduchte concurrent zijn van de VVD. PVV-leider Geert Wilders is al naarstig op zoek naar gelijkgestemden in Europa die samen met hem een 'politiek blok' willen vormen. Geheel gericht tegen Europa. Want de eurosceptische partijen in Europa hebben de wind in de zeilen, van Griekenland tot België en van Italië tot Groot-Brittannië.

Invloed

Het kabinet stuurde begin dit jaar de 'Staat van de Europese Unie 2013' waarin minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken pleit voor meer invloed van de nationale parlementen. 'Voor het kabinet staat voorop dat eerdere en meer rechtstreekse betrokkenheid van het nationale parlement bij de Europese besluitvorming nodig is.'

Zie ook: Concept-verkiezingsprogramma VVD voor EP in de media