Europese aanpak jeugdwerkloosheid moet meer zijn dan doekje voor het bloeden

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, September 11 2013, 14:39.

GroenLinks maakt zich zorgen over de Europese aanpak van jeugdwerkloosheid. Het Europees Parlement ging woensdag akkoord met een weinig kritische resolutie over die aanpak. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen pleit echter voor een flinke verandering van het Europees economisch beleid: “Europese politici moeten eerst inzien dat hun crisispolitiek van de afgelopen jaren gefaald heeft.”

Jeugdwerkloosheid in EU: 23%

De werkloosheid onder jongeren tussen vijftien en vijfentwintig in de EU bedraagt meer dan drieëntwintig procent. Het afgelopen jaar reageerde de Europese Unie op deze alarmerende cijfers en maakte bekend acht miljard euro uit te trekken voor projecten om jongeren beter naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Dat zou moeten helpen om de belofte aan jongeren op een leer- of werkplek na maximaal vier maanden werkloosheid waar te maken.

Cornelissen vindt dat met alleen deze aanpak te weinig recht wordt gedaan aan de echte oorzaken van jeugdwerkloosheid:

“Het Europees geld kan helpen om jongeren in landen waar de werkloosheid het hoogst is, toch ervaring te laten opdoen. Maar als de koers van het Europees economische beleid niet fundamenteel verandert, is het slechts een doekje voor het bloeden.”

De Europese Commissie en Europese ministers van Financiën blijven inzetten op snelle en harde bezuinigingen terwijl landen als Spanje, Italië en ook Nederland in een economische recessie verkeren. “Dat beleid vernietigde de afgelopen jaren juist banen en moet dus dringend worden herzien”, aldus Cornelissen.