Europees Parlement wil minder voedsel in de tank - Main contents
Vandaag stemden de leden van het Europees Parlement over nieuwe doelstellingen voor biobrandstoffen. Het parlement heeft een enigszins afgezwakt voorstel gesteund... Het goede nieuws is dat er nu een begin wordt gemaakt met duurzame en innovatieve brandstoffen, maar er belandt nog steeds te veel voedsel in de tank.
Het Europees Parlement wil dat in 2020 nog zes procent van de brandstoffen voortkomt uit voedsel (de zogenaamde eerste generatie biobrandstoffen). Daarbovenop is een subdoelstelling voor innovatieve tweede generatie biobrandstoffen aangenomen, die gemaakt worden uit voedselresten. Daarnaast steunden europarlementariërs in een nek-aan-nek-stemming het voorstel om de indirecte milieu-impact als gevolg van de gewasproductie voor brandstoffen (de ILUC) vanaf 2020 in de richtlijn op te nemen.
De indirecte landveranderingseffecten van biobrandstofdoelstellingen zijn steeds doelbewust over het hoofd gezien door voorstanders van oude biobrandstoffen. Het is belangrijk dat deze effecten nu wel worden meegenomen. We willen namelijk niet dat het keuzemenu van de Europese brandstoffen straks bestaat uit vervuilende oude en nieuwe brandstoffen. Biobrandstoffen moeten bijdragen aan werkelijke verduurzaming.
Ik vind het jammer dat de voorstellen rondom landroof niet zijn gesteund. Tien jaar geleden dachten we dat biobrandstoffen alleen voordelen hadden voor mensen in landen als Ethiopië en Tanzania. Inmiddels zien we dat er grote problemen zijn rondom landroof. Ik heb er daarom voor gepleit dat landrechten van lokale gemeenschappen beschermd moeten worden, en het is jammer dat het Europees Parlement er niet voor gekozen heeft dit in het rapport terug te laten komen.
Photo: http://www.sxc.hu/photo/1403336