Kamer wil geen hogere tarieven controle slachthuis

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Wednesday, September 11 2013.

Den Haag - De Tweede Kamer blokkeert de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) om de retributietarieven voor controles in slachthuizen te verhogen.

Een meerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP en Christenunie vindt dat organisatorische problemen bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) niet mogen worden afgewenteld op het bedrijfsleven.

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Vorige week gaf Dijksma aan de tarieven voor controles te willen verhogen zodat deze kostendekkend worden. Dat is één van de oplossingen voor de problemen bij NVWA, waaronder een gebrekkige aansturing, verouderde computersystemen en tekortschietende communicatie. Coalitiepartij VVD neemt daar samen met een deel van de oppositie echter afstand van.

Dijksma liet in een eerste reactie weten niet blij te zijn met de opstelling van de Kamer. Volgens haar is de zoektocht naar een oplossing niet gediend bij het op voorhand noemen van taboes. "Als je orde op zaken wilt stellen, kan je niet voor Zeeuws meisje spelen", aldus de staatssecretaris. Zij benadrukte daarnaast dat er de afgelopen jaren wel degelijk verbeteringen zijn doorgevoerd bij de NVWA.

Tevens lijkt het onwaarschijnlijk dat de inspectiedienst er extra geld bij krijgt. Volgens Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) moet eerst de interne organisatie van de NVWA onder de loep worden genomen. PvdA-collega Tjeerd van Dekken zei te begrijpen dat er 'minder middelen beschikbaar zijn'. Het debat was bij het sluiten van de krant nog niet afgerond.

Bron: www.boerderij.nl