ECB-toezicht cruciale stap, maar nog lang niet af - Main contents
Het Europarlement maakt morgen door een stemming de weg vrij voor bankentoezicht door de Europese Centrale Bank (ECB).
Het ECB bankentoezicht is een cruciale pijler onder de bankenunie. Dat moet een einde maken aan het gebrek aan vertrouwen dat nog altijd boven de Europese bankensector hangt. Bedrijven en burgers kunnen in sommige landen maar moeizaam geld lenen. De interne markt voor financiële diensten en kapitaal zit op slot. Dat staat economisch herstel in de weg.
Het is de bedoeling dat de ECB vanaf oktober 2014 direct toezicht gaat houden op de 130 grootste banken in de eurozone, waaronder de vier grootste banken in Nederland. Voor die tijd moeten nog een aantal lastige hordes genomen worden. Zo ligt er nog een voorstel voor een Europese resolutieautoriteit, die moet kunnen beslissen of en hoe probleembanken worden aangepakt. Dat ligt erg gevoelig bij enkele landen, waaronder Duitsland. De komende weken zal ik namens het CDA nauw betrokken zijn bij de onderhandelingen over dit voorstel.
Daarnaast is het absoluut nodig dat banken 'schoon door de poort' gaan. Nog dit jaar wordt de kwaliteit van bankbalansen onderzocht, maar we weten nog te weinig over het precieze ontwerp en de onafhankelijkheid van dit onderzoek. Daar moeten we haast mee maken.
Tot dinsdag onderhandelde het parlement nog met de ECB over de details. Zo sleepte het parlement de toezegging binnen dat verslagen krijgt van de belangrijkste ECB-discussies over bankentoezicht. De ECB was hier terughoudend, omdat de bank gewend is onafhankelijk monetair beleid te voeren. Dat monetair beleid is volgens Wortmann een hele andere taak dan het bankentoezicht. Bij dat toezicht is publieke verantwoording juist belangrijk om achteraf de besluitvorming te kunnen controleren.