CDA betreurt overhaast besluit paling

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, September 11 2013, 2:47.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Het CDA betreurt een verzoek van het Europees Parlement om de palingvangst verder in te perken. Inplaats daarvan willen we de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek van de Europese Commissie afwachten, dat eind dit jaar wordt verwacht.

De Europese palingstand is momenteel erg laag. We moeten vastberaden werken aan herstel. Maar voor goede besluitvorming is meer wetenschappelijke informatie nodig, aldus Van Nistelrooij. Ik betreur daarom het besluit van een meerderheid van het Europees Parlement van vandaag. Dat vraagt EU-commissaris Damanaki van Visserij nu al om aanvullende maatregelen.

EU-commissaris Damanaki heeft me gisteren nog toegezegd in het najaar te komen met een evaluatie van het huidige Europese Palingherstelplan. Dus waarom nu al hals over kop beslissingen nemen?

We zien ook positieve ontwikkelingen bij het herstel van de palingstand, zeker in Nederland, door het uitzetten van glasaal. Wel moeten we het exportverbod van glasaaltjes naar niet-Europese landen beter handhaven. Die illegale export vertraagt het herstel van de Europese palingstand.

Het Europees Parlement heeft wel besloten de regie strak in handen te houden en de Europese Commissie het recht ontnomen om eenzijdig tot maatregelen te besluiten.