Biobrandstoffen, gas voorwaarts?!

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Thursday, September 12 2013, 2:59.

DEN HAAG - ‘Tanken wordt duurder', kopte de Telegraaf op de ochtend van het Kamerdebat over biobrandstoffen. ‘Geen voedsel in je tank’, stelde persberichten van Oxfam Novib en Greenpeace eerder. Liefst 10 partijen waren aanwezig tijdens een overleg over biobrandstoffen. De jarige staatssecretaris Mansveld moest aan de bak.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

De VVD is positief over biobrandstoffen. Natuurlijk willen wij geen voedsel in de tank, maar de discussie mag wel wat zakelijker gevoerd worden en op basis van feiten. Er zijn drie belangrijke argumenten voor de VVD waarom wij positief zijn:

  • 1) 
    Biobrandstof maakt ons minder afhankelijk van oliesjeiks in het Midden-Oosten;
  • 2) 
    Via biobrandstof kunnen we relatief makkelijk en goedkoop doelstellingen op het gebied van duurzaam opgewekte energie realiseren, circa 3% van de 14/16% totaal;
  • 3) 
    Nederland heeft alle kennis (o.a. TU’s/Wageningen UR) en infrastructuur (haven/leidingen/raffinage) in huis om er een succes van te maken.

Daarom zet de VVD om op de Europese verplichting van 10% bijmenging sneller te realiseren. Eerder riepen wij hiertoe op in de Motie Leegte/Samom, maar de staatssecretaris legt deze nu naast zich neer. Ze stelt dat de productiecapaciteit ontoereikend is, maar dit is in wezen een kip-ei verhaal. Bovendien horen wij tegenovergestelde geluiden uit de sector. De vraag is dan ook gerechtvaardigd hoe je investeringen (miljoenen) en een duurzame ontwikkeling (bijv. het gebruik van algen) wilt stimuleren zonder de partijen die het moeten doen zekerheid te geven over hun investering en afschrijving voor de langere termijn?

De staatssecretaris vindt het bovendien een ‘ interessante gedachte’ om het advies van de adviescommissie Corbey te volgen en fiscale instrumenten (accijnsverschuiving) in te zetten en een opslag op benzine en diesel te gaan heffen om een innovatiefonds te spekken. Gelukkig is het accijnsverhaal direct van tafel gehaald nadat de VVD hier fel afwijzend op gereageerd heeft. Ik vind het niet nodig om subsidies in te zetten om biobrandstoffen te stimuleren.

De staatssecretaris spreekt in haar brief ook nog over sociale criteria en de concurrentie met (schaarse) voedselgewassen. Het verhaal van palmolie in je tank blijkt echter behoorlijk opgeklopt door milieuactivisten, want in slechts in 0,9% van de Nederlandse biobrandstof was palmolie aanwezig. Ruim de helft van alle biobrandstof voldoet nu al aan de strengere Europese milieucriteria die pas vanaf 2020 gaan gelden. Ik geloof dat we kansen moeten pakken! Het opnemen van allerlei aanvullende eisen en sociale criteria aan biobrandstoffen gaat echt veel te ver. We gaan de wereldproblemen niet op onze nek nemen. De relatie met ontwikkelingssamenwerking komt vooruit uit idealisme, maar helpt de wereld niet verder.

De VVD houdt een vinger aan de pols. Onze inbreng is helder ontvangen. In het SER-akkoord staat een uitwerking gepland en het kabinet komt in het voorjaar van 2014 notitie over de toekomstige brandstoffenmix. De VVD moet ervoor zorgen dat de concurrentiepositie van Nederland versterkt wordt, dat duurzaamheidscriteria niet doorslaan en dat zowel de economie, de werkgelegenheid én het milieu evenredig profiteren.

Lees mijn bijdrage tijdens het AO Biobrandstoffen hier. (de tweede termijn van het AO volgt nog, datum nog onbekend)