Kamerleden bezoeken Turkije

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Saturday, September 14 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

De Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft vandaag een bezoek gebracht aan Turkije. De commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de Kamerleden Ronald Vuijk (VDD), Angelien Eijsink (PvdA), Sultan Günal-Gezer (PvdA), Sander de Rouwe (CDA), Wassila Hachchi (D66) en Raymond de Roon (PVV) wilden zich persoonlijk op de hoogte stellen van de Patriotmissie in de Turkse stad Adana.

"We zijn zeer onder de indruk van de operatie van de 2 Patriot-eenheden die door Nederlandse militairen razendsnel is opgezet om de Turkse stad Adana te beschermen. Het werk van de Nederlanders vergt continue concentratie en een voortdurende staat van paraatheid ondanks de hoge temperaturen deze zomer. Daarmee dwingen ze niet alleen bij ons, maar ook bij de NAVO-bondgenoten, groot respect af", aldus commissievoorzitter Han ten Broeke.

Samen met Turkse militaire autoriteiten ontving kolonel Peter Koning, de detachementscommandant van de Patriotmissie, de commissie op vliegbasis Incirlik. Na een briefing over de stand van zaken van de missie kregen de Kamerleden op locatie uitleg over de verschillende onderdelen en systemen van de Patriot. Zo bezochten zij het commandocentrum, de herstelplaats en een vuureenheid. Hierbij was tijd ingeruimd voor de Kamerleden om persoonlijk van gedachten te wisselen met de militairen.

De Patriotmissie in Turkije beschermt 24 uur per dag de meer dan 2 miljoen inwoners van Adana tegen eventuele aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië. De Patriots hebben een puur defensieve taak.

Foto: De Kamerleden van de vaste commissie voor Defensie lopen over de landingsbaan in Turkije. Ministerie van Defensie