Begroting Bouwen en Wonen

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Tuesday, September 17 2013, 17:34.

Wat heeft de begrotingsparagraaf bouwen/wonen 2014 (onderdeel van de begroting Wonen & Rijksdienst) te bieden? Onderstaand een bloemlezing van de belangrijkste voorstellen, met mijn commentaar. Het kan bijna geen toeval zijn dat de papieren versie van de begroting Wonen & Rijksdienst 2014 een misdruk was, die linea recta de papiercontainer in kon.

je kan niet zeggen dat Rutte en Samsom de woningmarkt op zijn beloop laten; helaas pakken de meeste acties desastreus uit voor bouwend en wonend Nederland

Achter voorstel vind je de letterlijke tekst uit de begroting, achter reactie mijn waardering van het voorstel.

inkomensafhankelijke huurverhoging

Voorstel: Ook in 2014 wordt de mogelijkheid geboden de huren boveninflatoir te verhogen. Voor hogere inkomens kunnen de huren sneller stijgen, zodat scheefwonen wordt bestreden.

Reactie: onze kritiek op de inkomensafhankelijke huurverhoging mag bekend verondersteld worden. De vormgeving is zodanig dat er zeer negatieve koopkrachteffecten ontstaan bij mensen die in inkomen achteruit gaan. Ook zorgt de wet er -anders dan de titel suggereert- voor dat óók de huurders met de laagste inkomens veel meer huurverhoging gaan betalen dan in het verleden. In 2014 zal dit effect nog groter worden, omdat de inflatiecomponent in de huurverhoging waarschijnlijk 2,75 tot 3% gaat bedragen, tegen 2,5% bij de huurverhoging van juli 2013. Zie verder ook de truckendoos om de inflatie nog wat op te krikken.

huursombenadering

Voorstel: om verhuurders voldoende flexibiliteit te bieden, zal voor het einde van 2014 een voorstel worden gedaan voor de invoering van een huursombenadering.

Reactie: de huursombenadering kan een aantal onrechtvaardigheden in het huidige huurbeleid wegnemen. Zo vind ik het onlogisch dat bij tien identieke woningen de huur in de praktijk €300/maand kan verschillen, afhankelijk van de tijd die een huurder de woning huurt. De SP heeft in november 2012 -als alternatief voor de huurparagraaf van het regeerakkoord- een suggestie gedaan voor een concrete uitwerking van de huursombenadering.

Het voorstel van Blok zal er ongetwijfeld heel anders uitzien: voor hem is de huuropbrengst, incl. de afgesproken meeropbrengst in het regeerakkoord, heilig.

Een ander aandachtspunt bij de huursombenadering is een helder kader om segregatie tegen te gaan. Anders zouden corporaties de vrijheid te hebben om de huur in de aantrekkelijke wijken op te trekken naar een niveau, waarbij de doelgroep achter het net vist.

Woningwaarderingssysteem deels baseren op WOZ-waarde woning

Voorstel: het woningwaarderingstelsel wordt vereenvoudigd door de WOZ-waarde beter op te nemen in het woningwaarderingsstelsel (WWS).

Reactie: lees tel je vingers na , met een uitgebreide reactie.

Huurtoeslag gaat op in huishoudentoeslag

Voorstel: het kabinet hervormt het stelsel van toeslagen en wil komen tot één huishoudentoeslag. Beoogd wordt hierin op termijn ook de Huurtoeslag op te nemen.

Reactie: de landelijke organisatie sociaal raadslieden heeft in 2009 een analyse uitgebracht van knelpunten in de Algemene Wet Inkomensafhankelijke Regelingen (AWIR), de wettelijke grondslag voor de zorgtoeslag, de huurtoeslag en de kinderopvangtoeslag. Zij deden bij die gelegenheid 23 aanbevelingen voor de verbetering en versimpeling van het systeem van toeslagen. Dat zou een goede basis zijn om de hervormingsdiscussie te starten. Te vrezen valt dat de focus van het kabinet ligt op het beperken van de uitkeringen en het besparen van uitvoeringskosten bij de Belastingdienst. Dat zou het aantal schrijnende gevallen van mensen die tussen wal en schip vallen alleen maar doen toenemen.