Europarlement pleit voor Europese cloud om online data te beschermen - Main contents
Europa moet investeren in de ontwikkeling van een veilige cloud die door Europese overheden, particulieren en bedrijven waaronder banken en verzekeraars gebruikt kan worden om online data op te slaan. Met dit voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stemde de justitiecommissie van het Europees Parlement woensdag in. Sargentini stelt dat dit de enige manier is om gegevens te beschermen tegen Amerikaanse datagraaierij en tegen misbruik door criminelen. Het rapport van Sargentini is de reactie op de cloudcomputing-strategie die Eurocommissaris Kroes een jaar geleden publiceerde.
“Het Europarlement geeft een duidelijk signaal aan Kroes dat haar puur zakelijke benadering van cloudcomputing volstrekt tekortschiet.”
“Zij ziet de zakelijke voordelen van de cloud haarscherp, maar mist volledig de gevolgen voor de privacy en de enorme risico's van economische en politieke spionage”, aldus Sargentini.
Amerikaanse spionage
De justitiecommissie is vooral bezorgd over de veiligheid van persoonsgegevens en andere gevoelige informatie die in de cloud worden opgeslagen. Die zorg is nog aangewakkerd door de onthullingen van Edward Snowden over de mate waarin Amerikaanse en andere veiligheidsdiensten gegevens in de cloud aftappen.
Volgens Sargentini is haar rapport het sterkste signaal uit Europa tegen de Amerikaanse spionage tot nu toe: “Het is belangrijk dat we aan de Verenigde Staten en aan medeplichtige overheden in Europa duidelijk maken dat ze veel en veel te ver zijn gegaan. Er is geen enkel excuus voor het afluisteren van de hele online wereldbevolking. Het is schadelijk voor de democratie en de rechtsstaat. Ook de belangen van onze bedrijven zijn in het geding door bedrijfsspionage. Het Europarlement wil duidelijke grenzen stellen aan de datagraaierij. Dat is een belangrijke eerste stap.”
Concrete voorstellen om ongewenste toegang te beperken
Sargentini doet in haar rapport een aantal concrete voorstellen om ongewenste toegang tot Europese gegevens te beperken.
-
-In de eerste plaats zouden Europese overheden zoveel mogelijk gebruik moeten gaan maken van Europese cloudaanbieders.
-
-In de tweede plaats moet het gebruik van open source software worden gestimuleerd, zodat er geen geheime achterdeurtjes in software gebouwd kunnen worden.
-
-Tenslotte stelt het rapport voor om de overdracht van persoonlijke gegevens aan buitenlandse overheden expliciet te verbieden voor organisaties in Europa.