Miljoenennota - Onze keuzes - Main contents
Vandaag heeft het kabinet de begroting voor 2014 aan de Tweede Kamer aangeboden. We informeren u hierbij graag over de keuzes die de VVD heeft gemaakt, en waarom.
De VVD heeft sinds het uitbreken van de financiële crisis aangedrongen op het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Dat doen we niet voor niets, dat doen we omdat de overheid substantieel (20 miljard per jaar!) meer uitgeeft dan er binnenkomt, om de bijbehorende rente over de staatsschuld onder controle te houden, en om de voorzieningen waar ons land trots op is, ook voor toekomstige generaties beschikbaar en betaalbaar te houden.
Om die redenen hebben de kabinetten Rutte I en II reeds vele maatregelen genomen en zijn wij bezig met het doorvoeren van belangrijke hervormingen op het gebied van onder meer de zorg, pensioenen, arbeidsmarkt, woningmarkt en onderwijs. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat Nederland ook klaar is voor de toekomst.
Helaas treedt het economisch herstel later op dan gehoopt. Omdat het begrotingstekort hierdoor weer dreigt op te lopen, wordt er extra bezuinigd. Dat doet het kabinet wel op een slimme manier; zonder dat de economie nodeloos schade wordt toegebracht. Het CPB constateert ook dat het kabinet maatregelen voorstelt die verstandig zijn en de economie slechts beperkt raken. Dit gebeurt door te bezuinigen op de sociale zekerheid, op uitkeringen, toeslagen en subsidies, maar niet op de concurrentiepositie van Nederland.
Maar er is meer om rekening mee te houden. De afgelopen decennia is de economische groei structureel teruggelopen. Van zo'n 6% in de jaren 50 en 60, tot rond de 3% in de afgelopen decennia. De komende jaren zullen we - als gevolg van onder andere de vergrijzing - rekening moeten houden met een verdere terugloop van de groei tot rond de 1,5%. Dat vraagt naast aanvullende maatregelen ook om een fundamentele herziening van de verzorgingsstaat. Vandaar ons pleidooi voor een kleinere overheid en herziening van de zorg en sociale zekerheid. Niet alleen om de kosten te beperken, maar ook omdat wij er niet in geloven om alle risico's op de overheid af te schuiven. Het is gewoon niet houdbaar dat 9 op de 10 Nederlanders enige vorm van een sociale uitkering krijgt. Solidariteit kun je daarnaast niet afmeten aan de hoeveelheid belasting die je betaalt. Eigen initiatief en eigen verantwoordelijkheid zijn door een woud aan regelingen en subsidies steeds meer naar de achtergrond verdrongen. Dat is niet het Nederland waar de VVD voor strijdt. En zelfs al zouden wij dat willen, het kan niet, want het is onbetaalbaar.
Ons wordt door sommigen verweten dat wij de economie kapot bezuinigen. Nog los van de vraag of dat kan, het is niet het geval. Zoals gezegd, geeft de overheid nog steeds veel meer uit dan er binnenkomt, dus wordt er hierdoor nog steeds geïnvesteerd in de economie. Als we die staatsschuld niet omlaag brengen, moet in de toekomst nog meer worden bezuinigd om de gestegen rentelasten te betalen. Daarnaast, economische groei komt uiteindelijk van innovatie en ondernemerschap, niet van een uitdijende overheid die alsmaar meer uitgeeft aan sociale zekerheid en zorg.
Met de genoemde randvoorwaarden - terugdringen van de uitgaven door verstandig te bezuinigen, een kleinere overheid en hervorming van onder meer sociale zekerheid, zorg en arbeidsmarkt - zijn wij de onderhandelingen over de extra maatregelen ingegaan. Ook is de verhouding uit het regeerakkoord van maximaal 1/3 lasten en 2/3 uitgaven gerespecteerd en is de pijn zo gelijkmatig mogelijk over alle leeftijds- en inkomensgroepen verdeeld. Bovendien is gekozen voor maatregelen die de werkgelegenheid niet schaden, het principe van 'werken moet lonen' respecteren en de verdiencapaciteit van Nederland niet aantasten. Om die redenen zijn wij tevreden met het resultaat. Natuurlijk, mensen zullen dit merken, maar de maatregelen zijn noodzakelijk. Want door de problemen niet aan te pakken maar te ontkennen, worden ze niet opgelost.
De VVD heeft een rotsvast vertrouwen in de toekomst, omdat wij een rotsvast vertrouwen hebben in ons land. De eerste tekenen van economisch herstel zijn zichtbaar. De verkoop van huizen begint aan te trekken. In de industrie durven bedrijven weer in te kopen. Het vertrouwen van ondernemers in de toekomst begint weer te stijgen. De tunnel is nog lang, maar het spreekwoordelijke licht aan het einde is wel in zicht. Kortom, we zijn er nog niet, maar we komen er wel. Maar niet zonder soms pijnlijke, maar wel noodzakelijke maatregelen.
Bekijk hier de volledige miljoenennota van 2014.