Pools strooizout in voedsel - UPDATE 3

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Wednesday, March 7 2012.

Poolse bedrijven hebben mogelijk strooizout gebruikt in voedselproducten. De inspectiedienst van de Poolse Voedsel en Warenautoriteit heeft dit aan het alarmsysteem voor voedselveiligheid van de Europese Unie gemeld. De Poolse autoriteiten onderzoeken op dit moment zo´n 555 monsters van onder andere brood, zuurkool en augurken. De zaak zou al enkele weken in behandeling zijn. CDA Europarlementariër Esther de Lange heeft de Europese Commissie gevraagd om snel hierop te reageren: "De veiligheid van ons voedsel is van het grootste belang dus snelheid en duidelijkheid zijn essentieel. Ik wil van de Commissie weten welke bedrijven betrokken zijn, wat het gezondheidsgevaar is bij consumptie van het gebruikte zout en waar de producten zich bevinden. Het gebruikte strooizout is ook naar Nederland geëxporteerd, maar onder welke omstandigheden is onbekend.", aldus de Lange.

UPDATE

Na contact met de Europese Commissie hebben we de volgende informatie kunnen achterhalen:

  • Er zijn 3 Poolse bedrijven die "technisch zout" gekocht hebben, het verpakt hebben en doorverkocht hebben als zout voor verwerking in voedsel.
  • Dit zout is in Polen gebruikt in verschillende voedselproducten.
  • Op dit moment is het voor de Europese Commissie nog niet mogelijk het gevaar voor de gezondheid te bepalen. De eerste Poolse onderzoeken hebben tot op heden nog geen aanwezigheid van gevaarlijke stoffen voor de gezondheid aangetoond.
  • Er is 500 kg van dit zout verkocht aan een Nederlands bedrijf.
  • Op dit moment is nog niet bekend of er ook zout aan andere bedrijven in Nederland of andere landen is verkocht.

Uiteraard blijven we in contact met de Europese Commissie voor verdere informatie. Esther de Lange roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen voor de Nederlandse consument.

UPDATE 2

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft gemeld dat de 500 kg Pools zout getraceerd is bij een Nederlandse bakkerij. 300 kg is ongebruikt in beslag genomen, maar 200 kg is al verwerkt in voedselproducten. Reden te meer om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de samenstelling van het zout en de gezondheidsrisico´s bij consumptie. De eerste resultaten geven geen reden tot paniek, maar Esther de Lange wil zo snel mogelijk volledige duidelijkheid voor de Nederlandse consument.

UPDATE 3

  • De 500 kg strooizout is terechtgekomen bij een Limburgse bakker

http://www.l1.nl/nieuws/173664-pools-strooizout-limburgs-brood

  • De Europese Commissie heeft ons gemeld dat de Polen vandaag nieuwe monsters hebben getest en dat ook die resultaten lieten zien dat er geen risico voor de gezondheid zou zijn. Een definitief oordeel is er echter nog niet.
  • Poolse Voedsel en Warenautoriteit heeft opdracht gegeven 200.000 kilo voedsel waar mogelijk strooizout in verwerkt is uit de handel te halen

http://www.nd.nl/artikelen/2012/maart/09/polen-haalt-etenswaren-uit-schap

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120309_117

http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2012/03/polen_roept_eten_met_strooizou.html

Esther de Lange: + 32 2 284 7954

Interview met Esther de Lange over malafide strooizout bij 'De Heer Ontwaakt!' op Radio 2:

http://tinyurl.com/radio2strooizout

Item in het NOS Journaal op donderdag 8 maart:

http://nos.nl/video/349242-pools-strooizout-in-nederlands-eten.html

Interview met Esther de Lange over malafide strooizout bij 'Knooppunt Kranenbarg' op Radio 2:

http://gemi.st/13927861 (vanaf 02:14:00 tot 02:16:56)

Zie ook: http://www.euractiv.com/cap/eu-investigates-de-icing-road-salt-polish-food-news-511328

 
strooizout-586x328basCzerwinski.jpg
Bron: Blog Esther de Lange

Foto: Bas Czerwinski