Reactie op de beleidsbrief Ondernemen voor ontwikkeling: investeren in duurzame en inclusieve groei

Source: I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, published on Monday, September 30 2013.

De VVD is blij met de brief over de invulling van het Dutch Good Growth Fund. Hiermee krijgt het beleid van Hulp naar Handel verder vorm. Met name de kleinere bedrijven, die tot op heden maar zeer moeilijk aan financiering konden komen voor hun investeringen, kunnen nu gemakkelijker gaan ondernemen in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De ondernemingen zorgen voor banen, kennisoverdracht en lokale economische ontwikkeling.

Vooral het één-loket systeem en de overzichtelijke uitvoeringsorganisatie voor alle bedrijfsactiviteiten in ontwikkelingslanden is een belangrijk punt. In het verleden is het voor bedrijven vaak lastig gebleken om het juiste loket voor hun investeringsvoorstel te vinden.

Belangrijk is ook dat het gehele bedrag van het DGGF wordt gebruikt voor investeringen. Extra budget voor technische assistentie wordt uit een ander budget voor private sector ontwikkeling betaald. De VVD vindt een percentage van gemiddeld 10% hiervoor acceptabel.

In 2014 zal 100 miljoen euro beschikbaar zijn voor het DGGF. Wij zullen de minister aansporen om de implementatie voortvarend op te pakken, zodat het fonds begin 2014 ook daadwerkelijk van start kan gaan.