Nieuw pensioenmodel goede stap richting toekomstbestendig pensioenstelsel - Main contents
De VVD vindt het verstandig dat staatssecretaris Klijnsma (Pensioenen) kiest voor één nieuw pensioenmodel. Eerder nog was zij van plan om twee verschillende modellen, het zogenoemde nominale en het reële contract uit te werken in het nieuwe Financiële Toetsingskader (FTK). In de eerste variant zouden pensioenfondsen mensen meer zekerheid kunnen bieden, maar zou de hoogte van het pensioen uiteindelijk lager kunnen uitvallen, omdat er waarschijnlijk niet wordt gecorrigeerd voor inflatie. Er zou dus niet worden geïndexeerd. In de reële variant, zouden de fondsen meer risico mogen nemen met beleggen, maar zou de uitkomst voor pensioengerechtigden uiteindelijk minder zeker zijn.
VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders:,,Ik vind een modern Financieel Toetsingskader van groot belang. We moeten immers zorgen dat de duizend miljard aan pensioengeld in ons land, op een goede manier wordt beheerd, zodat mensen het vertrouwen houden in ons pensioenstelsel. Het is goed dat de staatssecretaris met dit nieuwe model heeft ingezet op eenduidigheid en duidelijkheid. Deze plannen moeten ervoor zorgen dat het pensioensysteem stabieler wordt, minder gevoelig voor financiële schokken. Zo moet er een betere spreiding van eventuele tegenvallers komen. Wij vinden het een goede zaak dat vooraf duidelijker wordt hoe de risico’s worden opgevangen. Wij zijn blij om te zien dat de pensioenfederatie, sociale partners, maar ook vertegenwoordigers van jongeren en ouderen positief reageren op dit nieuwe model. Hiermee is er een breed draagvlak in de samenleving”.
De VVD wil wel vinger aan de pols houden als het gaat om ‘generatieneutraliteit’. Helma Lodders:,,Ook staatssecretaris Klijnsma heeft aangegeven dat zij dit een belangrijk punt vindt. Wat de VVD betreft moeten er heldere regels komen voor bijvoorbeeld indexatie, zodat er een evenwichtige verdeling is tussen jong en oud. Ik zal de staatssecretaris hier scherp aan houden”.
Het Financieel Toetsingskader (FTK) wordt verder uitgewerkt in wetgeving en komt naar verwachting nog voor het einde van het jaar naar de Tweede Kamer.