Eickhout over VN-klimaatrapport: “Als we op tijd aanpassen, kunnen we het tij nog keren.” - Main contents
“De invloed van de mens op ons klimaat staat nu zo goed als vast. Gelukkig kunnen we zelf het tij keren, als we ons maar op tijd aanpassen om klimaatverandering een halt toe te roepen.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert hiermee op het nieuwe klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Eickhout schreef als klimaatwetenschapper mee aan een eerder rapport van het IPCC. De gevolgen van klimaatverandering zijn groot: oceanen verzuren, de zeespiegel stijgt, gletsjers smelten sneller dan ooit tevoren en het Noordpoolijs krimpt fors. In het klimaatrapport staat dat het bijna zeker is dat menselijk handelen verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de klimaatverandering.
De wetenschap is 95 procent zeker dat de mens verantwoordelijk is voor het merendeel van de opwarming van de aarde. Volgens het klimaatrapport stevenen we zonder drastische actie af op een wereld die eind deze eeuw meer dan twee graden warmer is. Regeringsleiders hebben eerder afgesproken om de temperatuurstijging tot twee graden te beperken, omdat zij bang zijn dat we anders in een neerwaartse spiraal met rampzalige wereldwijde gevolgen belanden. Zo zal volgens de nieuwe schattingen de zeespiegel tot eind deze eeuw fors stijgen, waarschijnlijk met tientallen centimeters.
In november vindt de internationale klimaattop plaats in Warschau, Polen. De onderhandelingen moeten leiden tot een wereldwijd klimaatverdrag in 2015. Eickhout is als lid van de delegatie van het Europarlement bij de onderhandelingen: “Het overgrote deel van de wetenschap is er al jaren over uit dat de aarde opwarmt omdat we teveel broeikasgassen uitstoten. Het is aan de politiek om daad bij woord te voegen. We moeten als Europa afkicken van onze fossiele verslaving en overstappen op nieuwe, schone energie.”
Volgens Eickhout moeten we snel afspraken maken om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 flink te verminderen. Eickhout is namens de Groenen in het Europarlement nauw betrokken bij de onderhandelingen over een nieuw Europees klimaat- en energiepakket voor 2030: "In 2030 moet de uitstoot van CO2 met zestig procent zijn gedaald om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast moeten er ambitieuze doelen voor schone energie en energiebesparing komen. De inzet van Nederland, veertig procent minder uitstoot, is veel te mager. Bovendien is het niet helder wat Nederland wil met duurzame energie in 2030. Je vraagt je af of de regering heeft lopen slapen, want de ambitie van het regeerakkoord is wel degelijk een volledig duurzame energievoorziening in 2050."