Uitspraken Cameron over Europa zorgelijk - Main contents
Foto Flickr / TPCOM
Het spreekwoord voorspelt dat blaffende honden niet bijten. Toch zijn de recente uitspraken van de Britse premier Cameron over Europa zorgelijk. Hij vervalt in de gemakkelijke uitspraken die we kennen van anti-Europa partijen. Zo pleitte Cameron wederom voor een 'zeer radicale heronderhandeling' van de relatie van Groot-Brittannië met Europa. Ook gaat de Britse premier zo ver dat hij overweegt uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens te stappen. Voor het gemakkelijke verhaal is het wel zo simpel alles op een hoop te gooien.
En eerder dit jaar stelde Cameron al voor om een referendum te houden over het EU-lidmaatschap en bepleitte hij meer uitzonderingen op EU-regelgeving en het ‘repatriëren’ van bevoegdheden uit Brussel. Met deze eenvoudige oproepen brengt Cameron de oplossingen voor de diepe sociale en economische problemen, waar de inwoners van Europa mee te maken hebben, niet dichterbij.
Cameron’s uitspraken baren ook zorgen omdat ze koren op de molen van simplistische anti-Europa partijen zijn. Zij vernauwen de discussie graag tot de vraag of je voor of tegen Europa bent. Zijn suggestie om uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens te stappen, tast de fundamenten van de Europese waarden aan: het waarborgen van mensenrechten en democratie.
Daarom kiest de PvdA voor een andere koers. Wij kiezen voor een Europese Unie die werkt aan werk, vooruitgang, welvaart en welzijn. Een Europese Unie die meer is dan alleen een veredelde vrijhandelszone, zoals Cameron wil doen geloven. Een Europa waar je niet zo maar uitstapt maar waar we streven naar het beste voor alle burgers. Een Europa waar de 28 lidstaten niet alleen het verleden delen, maar samen staan voor de uitdagingen van vandaag de dag: de crisis het hoofd bieden en werk maken van banen en een sociaal Europa. Het is tijd om Europa te repareren daar waar het nodig is.
Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en een perspectief bieden op een Europa dat wél weer goed functioneert. De economische crisis, de enorme jeugdwerkloosheid, het creëren van de bankenunie, toezicht op de financiële sector, het aanpakken van oneerlijke concurrentie en uitbuiting van arbeidsmigranten, en een sociaal Europa vragen om een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid waar we niet voor weglopen.
En ja, dit betekent ook dat we soms meer bevoegdheden met elkaar moeten delen dan we in eerste instantie comfortabel vinden. Daarom roep ik premier Cameron op om te stoppen met de makkelijke verhalen over Europa. Politici in Europa moeten de handen uit de mouwen steken tegen werkloosheid, tegen ontspoorde markten en tegen eenzijdig marktdenken. Niet meer blaffen, maar aan de slag.