Europese Commissie mist kans voor socialere euro

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, October 2 2013, 20:46.

De Europese Commissie heeft een kans gemist om een echte sociale poot onder de economische en monetaire unie te zetten. In haar visie op de sociale dimensie van de euro blijven werkgelegenheid en armoedebestrijding ondergeschikt aan begrotingsdiscipline, vreest GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen.

“Dit was de kans om de eenzijdige fixatie op de drieprocentsnorm eurocommissaris Olli Rehn te verleggen naar een gebalanceerder, socialer Europees economisch beleid”, reageert Cornelissen. “De Europese Commissie gaat de sociale verschillen binnen de eurozone beter 'meten', maar verzuimt om daar vervolgens dan ook het beleid op aan te passen.”

Scorebord zonder gevolgen

Eurocommissaris Laszlo Andor van Werkgelegenheid stelt voor om de economische situatie van eurolanden voortaan niet alleen te beoordelen op basis van hun overheidsfinanciën en concurrentiekracht, maar ook op basis hun sociale prestaties. Daartoe stelt hij een 'sociaal scorebord' met indicatoren als werkloosheid, ongelijkheid, koopkracht op.

“Maar het probleem is dat dit scorebord geen tanden heeft”, stelt Cornelissen. “Daar waar het bestaand begrotings- en economisch toezicht door supercommissaris Rehn echt bindende werking heeft voor lidstaten, blijft de sociale kant van de zaak opnieuw vrijblijvend.”

Voor de langere termijn voorziet de Europese Commissie de noodzaak van een eurozonebegroting met een mechanisme om de grote verschillen in werkloosheidscijfers tussen de lidstaten op een sociaal verantwoorde manier aan te pakken. GroenLinks wil dat er snel een serieuze discussie voor een dergelijke instrument komt waarmee eurolanden in laagconjunctuur gecompenseerd kunnen worden met tijdelijke bijdragen van landen in hoogconjunctuur. “Door de pieken en dalen uit de conjunctuur binnen de eurozone te halen kan de totale werkloosheid afnemen zonder ingrijpende bezuinigingen of het snijden in de lonen”, aldus Cornelissen.