Vragen aan de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over verdwenen EU-gelden in Congo.

Source: I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, published on Thursday, October 3 2013.

Vragen van de leden De Caluwé en Verheijen (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over verdwenen EU-gelden in Congo.

  • 2. 
    Deelt u de bevindingen van het rapport van de Europese Rekenkamer?
  • 3. 
    Bent u het met de VVD fractie eens dat het met name schokkend is dat de Europese Commissie corruptie over het hoofd zag, zeker daar de EU er prat op gaat dat er strenge voorwaarden aan hulp verbonden worden?
  • 4. 
    In een reactie geeft Eurocommissaris Piebalgs aan dat sommige projecten zich nog in een pril stadium bevinden en dat de resultaten moeten worden beoordeeld, rekening houdend met de bijzondere omstandigheden en serieuze obstakels in het land. Bent u het met de VVD eens dat dit soort moeilijke omstandigheden onderdeel moeten uitmaken van een voorafgaande inschatting van een project en haar doelstellingen?
  • 5. 
    Kunt u een inschatting geven welk percentage van de EU hulpgelden afkomstig was uit de jaarlijkse Nederlandse bijdrage hieraan?
  • 6. 
    Hoe beoordeelt u de uitspraken van de heer Van Rompuy over rapporten afkomstig van de Europese Rekenkamer?
  • 7. 
    De EU heeft voor andere fragiele staten een ambitieuze, speciale aanpak voor wederopbouw opgezet, waar lidstaten een gecoördineerde bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld voor Mali, waar Nederland flink aan bijdraagt. Hoe gaat de minister ervoor waken, dat dezelfde fouten als in Congo hier niet ook worden begaan?
  • 8. 
    Bent u het met de VVD eens dat het feit dat het ontbreken van resultaten bij Europese ontwikkelingshulp ondanks het uitgeven van grote sommen geld aanleiding geeft tot een grondige heroverweging van de wijze waarop dit geld besteed wordt en een debat over op welk niveau ontwikkelingshulp het beste plaats kan vinden?