Jongeren kans durven bieden

Source: L.F. (Lodewijk) Asscher i, published on Monday, October 7 2013, 12:04.

Er komen ruim tienduizend extra leerbanen voor jongeren in het bedrijfsleven. Deze actie is een mooi voorbeeld van hoe de overheid, bedrijven en de vakbonden samen succesvol optrekken in de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Wie iets tegen de jeugdwerkloosheid wil doen, moet jongeren een kans durven bieden.

Dit is het resultaat van een gezamenlijke inspanning tussen het kabinet, de ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, werkgevers en werknemers, zo maakte ik maandag bekend tijdens de jeugdtop in de Rotterdamse haven.

Het kabinet heeft eerder in totaal 80 miljoen vrijgemaakt voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk is aangesteld om via gemeenten, scholen en werkgevers werkplekken te creëren voor werkloze jongeren. Zij heeft in aanloop naar de top afspraken kunnen maken met de sectoren.

Geld is niet altijd het probleem. Het gaat erom dat alle partijen hun bijdrage leveren om jongeren perspectief te bieden op werk, nu en in de toekomst. Jongeren verdienen onze aandacht, we moeten voorkomen dat jongeren werkloos thuis zitten of op straat hangen. Om die reden is het een goede stap vooruit nu werkgevers zich ook aan deze ambitie verbinden.