VVD: Nederlandse markt open voor hout uit Maleisië

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Tuesday, October 8 2013, 3:01.

Maleisisch hout met een MTCS keurmerk mag niet door Nederlandse bedrijven worden ingekocht. Ondanks de afspraken die eerder met Maleisië gemaakt zijn om verbeteringen in de productie van hout door te voeren. VVD Tweedekamerlid Remco Dijkstra: “En dat is bijzonder vreemd want in de landen om ons heen is dit hout wel goedgekeurd. Blijkbaar is het hout voor België en Duitsland wel voldoende duurzaam en voor Nederland niet. We moeten nu echt eens ophouden met altijd maar weer het beste jongetje van de klas te willen zijn. Die houding zet een onnodige rem op onze economische ontwikkeling.”

Omdat Nederland het hout niet goedkeurt, is er geen concurrentie mogelijk op de houtmarkt. Dijkstra: “Alleen hout met het FSC keurmerk mag ingekocht worden. Daarmee duperen we onze ondernemers. Want daar waar concurrentie is gaat de prijs omlaag en betalen ondernemers de juiste prijs. Het zou voor onze bouwmarkt heel goed zijn als het hout met MTCS keurmerk ook ingevoerd mag worden.”

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

De VVD heeft er bij staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu op aangedrongen om vaart te maken met de goedkeuring van het MTCS keurmerk. De staatssecretaris stelt nu voor om het MTCS-hout vanaf nu wel goed te keuren om zo ook verdere ontwikkeling en duurzaamheid van het label de kans te geven. Dijkstra: “Dat is goed voor onze ondernemers en goed voor een gelijk speelveld in Europa. Ergens moeten we een grens trekken, voor veel partijen zijn de duurzaamheidscriteria namelijk nooit strikt genoeg. En daar moeten we nu echt van af.”

De Kamer debatteert dinsdag 8 oktober met de staatssecretaris over duurzaam hout.