Nieuwe arbeidstijden voor piloten onverantwoord

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, October 9 2013, 14:42.

Een meerderheid van het Europees Parlement ging woensdag akkoord met nieuwe Europese regels voor maximale arbeidstijden van piloten. GroenLinks vindt de nieuwe regels volstrekt onverantwoord en stemde tegen. “Een vermoeide piloot is een gevaarlijke piloot”, reageert Europarlementariër Marije Cornelissen. “Deze regels voor arbeidstijden zijn onverantwoord, zowel voor de veiligheid van passagiers als voor de arbeidsomstandigheden van piloten.”

Twee slapende piloten

Volgens de nieuwe regels mogen piloten tot zeven dagen achter elkaar 's nachts elf uur werken. Ook is toegestaan dat ze na 22 uur zonder slaap de verantwoordelijkheid voor een landing op zich mogen nemen. Die regels zijn veel soepeler dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Uit enquêtes onder piloten blijkt dat één op de drie piloten heeft meegemaakt ze tijdens een vlucht wakker werden om te ontdekken dat ook hun copiloot sliep.

Cornelissen: “Het lijkt erop dat de nieuwe regels eerder geïnspireerd zijn door kostenbesparende luchtvaartmaatschappijen dan door wetenschappelijk onderzoek over veilige arbeidstijden. Onbegrijpelijk dat de alarmerende berichten over vermoeide piloten niet gehoord worden.”

Cornelissen vindt dat de Europese Commissie over zo'n belangrijk voorstel als het harmoniseren van arbeidstijden van piloten de gangbare democratische procedure had moeten volgen. En niet via een achterdeur had moet proberen om regels in te voeren waar het Europarlement niet over kan meebeslissen zoals nu gebeurde. Het Europarlement kon de voorstellen vandaag slechts overnemen of verwerpen.