Dossiers jeugdzorg moeten objectiever

Source: B.I. (Brigitte) van der Burg i, published on Wednesday, October 9 2013.

Hulpverleners mogen in de toekomst in rechterlijke dossiers geen eigen meningen of waarnemingen meer spuien over gezinnen waar een kind uit huis geplaatst moet worden. Alleen de feiten moeten tellen, de inkleuring daarvan moet strikt gescheiden worden. Nog te vaak baseert de rechter zijn oordeel op subjectieve waarnemingen.

Dat vindt de VVD, die de Jeugdwet vandaag op dit punt gaat wijzigen, met steun van in ieder geval PvdA en D66. Met de motie loopt de VVD vooruit op een onderzoek dat de kinderombudsman heeft ingesteld naar de onduidelijke rapportage door gezinsvoogden . Erik Gerritsen, directeur van het Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam, noemt de motie een steun in de rug. Ik pleit hier al langer voor. Feiten en meningen moeten ook uit elkaar worden gehaald.

Boze ouders In dossiers wordt vaak onjuiste informatie van hulpverleners geknipt en geplakt , merkt het liberale Kamerlid Van der Burg uit de stroom aan brieven die ze van boze ouders krijgt. Zaken die al zes keer zijn verbeterd, belanden zo toch een zevende keer opnieuw bij de rechter. Net als bijvoorbeeld opmerkingen van onbevoegde hulpverleners, die zonder dat ze dat kunnen beoordelen schrijven dat het gedrag van een moeder op borderline lijkt.

Van der Burg vindt het prima dat opinies ook onder ogen van de rechter komen. Maar zet ze wel apart van de feiten. Wanneer hulpverleners dit niet doen, krijgt de rechter in de toekomst de mogelijkheid daar in zijn uitspraak rekening mee te houden. Daar doe ik veel ouders en kinderen recht mee , zegt ze.

De nieuwe Jeugdwet blijft voor veel beroering zorgen. Zo zijn al vijftigduizend handtekeningen verzameld tegen het voornemen om gemeenten verantwoordelijk te maken voor psychiatrische zorg aan kinderen, in plaats van de zorgverzekeraars. Voor de coalitie is dit onbespreekbaar. Dat komt mede doordat er twee keer zoveel kinderen bij specialistische ggz-hulp lopen dan bij de reguliere. In geen enkele andere zorgsector komt dat voor, zegt Van der Burg. Zo hoopy dat in de toekomst minder kinderen het etiket van een stoornis opgeplakt worden.

Bron: de Telegraaf/ Jan-Willem Navis