Gedwongen splitsing energiebedrijven: waarom eigenlijk? - Main contents
In 2006 werden de Nederlandse energiebedrijven via de Wet Onafhankelijk Netbeheer (Splitsingswet) gedwongen om hun elektriciteits- en gasnetwerken af te splitsen. De wet was een compromis tussen VVD/D66 en PvdA. VVD/D66 waren al jaren voorstander van de privatisering van de regionale energiebedrijven. De netwerken waren echter een natuurlijk monopolie, de PvdA wilde dat in publieke handen houden. De Splitsingswet maakte de verkoop van Essent en NUON mogelijk.
Actie tegen de verkoop van Essent in 2009.
De SP was destijds tegen de splitsing en de privatisering. Volgens ons zijn geïntegreerde publieke energiebedrijven prima in staat om tegen redelijke condities betaalbare elektriciteit en gas te leveren aan de Nederlandse huishoudens en het MKB. Ook biedt het publieke eigendom van deze nutsbedrijven voordelen uit het oogpunt van maatschappelijke doelen als de uitrol van duurzame energie.
Twee nutsbedrijven (Eneco en Delta) weigerden om het eigendom van hun netwerken af te splitsten, ze begonnen een proces tegen de Nederlandse staat, dat langzamerhand het finale stadium nadert.
Vanmorgen presenteerde Delta een rapport van PricewaterhousCoopers ‘Splitsing van de energiesector: een verdeeld of onverdeeld succes?’ PWC concludeert dat de Splitsingswet niet de veronderstelde baten heeft opgeleverd en dat de werkgelegenheid bij de gesplitste en geprivatiseerde bedrijven Essent en NUON zich veel ongunstiger ontwikkeld heeft dan bij Eneco en Delta. Hoewel je bij dit soort rapporten altijd goed moet kijken naar het wiens-brood-men-eet-effect denk ik dat PWC de vinger op de zere plek legt. Ik ben er dan ook voorstander van dat de Splitsingswet wordt aangepast, waarna 100% publieke energiebedrijven de keuze hebben tussen het volledig afstoten van hun netwerk, dan wel een juridische scheiding. De laatste constructie is in alle ander EU-lidstaten gebruikelijk. En ook dat zou VVD, PvdA, D66, CDA aan het denken moeten zetten.
Lees hier mijn schriftelijke vragen aan minister Kamp: ENK 20131010 SV splitsingswet
Zie ook: dossier privatisering energiebedrijven