Straatsburg deze week: 7 t/m 10 oktober 2013

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, October 10 2013, 3:06.

CDA stemt tegen visserijprotocol EU - Mauretanië

Het Europees Parlement op dinsdag 8 oktober een visserijprotocol tussen de EU en Mauritanië aangenomen. Het CDA heeft op mijn voorstel tegen gestemd. We zijn tot de conclusie gekomen dat het huidige visserijprotocol moeilijk werkbaar en onrendabel is.

Tussen de lading en de papieren mag slechts 2% verschil zitten in plaats van de gebruikelijke 10%. Dat maakt de vissers erg kwetsbaar voor de (soms corrupte) controle instanties in Mauritanië. Hiermee wordt het vissen onze Nederlandse vissers in Mauritanië in de praktijk erg moeilijk gemaakt.

Het protocol is onrendabel voor de Nederlandse vissers: tot nu toe ligt de benutting slechts rond de 30%.

De kosten voor de belastingbetaler en de sector (in totaal 110 miljoen euro per jaar) lijken, zeker bij zo'n lage benutting, onevenredig hoog. Het lijkt erop dat de EU deze dure visserijovereenkomst in eerste instantie wil gebruiken om het redelijk stabiele, maar door terroristen omgeven Mauritanië financieel een handje te helpen en het daarmee 'aan onze kant' te houden. Politiek en strategisch gezien wellicht een verstandig doel, maar om daarvoor een visserijverdrag te gebruiken, dat lijkt ons de verkeerde weg. Wij pleiten voor een werkbaar en voor beide partijen rendabel visserijverdrag.

Schaliegas: 'fracken' alleen na milieueffectenstudie

Het Europees Parlement wil dat exploratie en winning van niet-conventionele koolwaterstoffen door middel van 'fracken' voortaan wordt voorafgegaan door een verplichte milieueffectenrapportage. Dat bleek op woensdag 9 oktober tijdens de stemming over aanpassingen van de huidige milieueffectenrichtlijn. Ik ben het hier van harte mee eens.

Lees verder