Van Nistelrooij leidt wetgeving nieuw biobased-programma EU

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, October 10 2013, 3:06.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Vandaag ben ik door het Europarlement benoemd tot rapporteur voor een nieuw technologieprogramma voor biobased producten. Ik wil daarmee een impuls geven aan het gebruiken van groene grondstoffen als basis voor materialen, chemicaliën maar ook energie. Het is zaak dat het Europees Parlement snel de wetgeving regelt om dit EU-programma van 3,8 miljard euro in praktijk te brengen. Het is voor het eerst dat de EU zoveel geld inzet voor de biobased economy. Dit is een nieuwe en veelbelovende sector die zorgt voor duurzame groei, bedrijvigheid en banen. Publiek en privaat samenbrengen werkt.

De Europese Commissie stelt 1 miljard euro beschikbaar vanuit het onderzoeksprogramma Horizon 2020. Het Europese bedrijfsleven investeert 2,8 miljard euro. Ik wil ervoor zorgen dat het programma vooral helpt om nieuwe producten op de markt te brengen.

Nederlandse deelnemers zijn bedrijven en organisaties als DSM, het Dutch Biorefinery Cluster, TNO en Wageningen Universiteit. Ook de regio's Zuid-West Nederland en Noord-Nederland hebben zich al gemeld.

Het programma is genaamd BRIDGE (Biobased and Renewable Industries for Development and Growth in Europe). Doel is nieuwe kennis en technologie te ontwikkelen om uiteindelijk 'biobased' innovaties op de markt te kunnen brengen. Het grensoverschrijdend onderzoeksprogramma is een samenwerking van publieke en private partijen.

Lees verder: factsheet JTI Biobased industries: http://ec.europa.eu/research/press/2013/pdf/jti/bbi_factsheet.pdf