VVD: Minder regels en nationale koppen voor landbouw-, natuur- en visserijsector

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Friday, October 11 2013, 3:18.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

DEN HAAG - De VVD Tweede Kamerfractie zal bij de behandeling van de begroting Economische zaken inzetten op minder regels. De VVD Kamerleden Lodders, Bosman, De Liefde en Heerema dienen vandaag schriftelijke vragen in waarin ze de Staatssecretaris van Economische Zaken vragen meer inzicht te geven in Nederlandse regels bovenop al bestaand Europees beleid. Ook vragen ze de staatssecretaris naar de gevolgen van deze extra regelgeving voor de koppositie van de Nederlandse Land- en Tuinbouw.

Landbouw-woordvoerder Helma Lodders: “Landbouwers, tuinders en vissers hebben vaak te maken met Europese wet- en regelgeving die strenger geïnterpreteerd is door de Nederlandse overheid dan door de landen om ons heen. Hierdoor hebben deze ondernemers hogere administratieve lasten en nalevingskosten en is het nadelig voor hun concurrentiepositie in Europa.” De steeds maar toenemende regeldruk wordt volgens Lodders ook deels veroorzaakt door organisaties zoals bijvoorbeeld Wakker Dier die constant een negatief en ongecontroleerd beeld neerzetten van deze sectoren.

Visserij woordvoerder André Bosman vult aan: “We vragen de staatssecretaris om een overzicht van alle regels die zijn verminderd, vereenvoudigd of geschrapt zijn voor de landbouwers, tuinders en vissers. Dat is immers afgesproken in het regeerakkoord. Per 2017 moet een structurele verlaging van de regeldruk gerealiseerd zijn in tenminste vijftien regeldichte sectoren zoals agri & food.

Lodders: “Door de toenemende regeldruk voor landbouwers, tuinbouwers en vissers wordt het steeds moeilijker om te ondernemen en de koppositie als tweede voedselexporteur in de wereld vast te houden. Hierdoor komt de goede naam van de Nederlandse land- en tuinbouw en visserijsector in het gedrang.”