Nieuw Worldlog Marianne Thieme - Main contents
Eindelijk wordt er werk gemaakt om de import van de zeer vervuilende teerzandolie aan banden te leggen! Onze regering moet zich in Brussel sterk gaan maken voor een Europees importverbod.
Wij dringen al langer aan op maatregelen tegen deze brandstof, omdat de winning ervan gepaard gaat met grootschalige natuurvernietiging en landroof. Teerzandolie komt voornamelijk uit Canada en vormt daar een zware aanslag op de ecosystemen. Om het teerzand op te kunnen graven wordt op grote schaal bos gekapt en water en grond vervuild.
Teerzandolie is daarnaast vanwege de hoge CO2-uitstoot nog veel schadelijker voor het klimaat dan andere brandstoffen. Bovendien verwoest de oliewinning de leefgebieden van inheemse First Nations gemeenschappen. Mensen worden van hun land verdreven en worden ziek van de zware metalen en chemicaliën die in de hele voedselketen terug te vinden zijn. Deze verontreiniging veroorzaakt een extreem hoog aantal kankergevallen onder de lokale bevolking.
Elk jaar publiceert de Nederlandse krant Trouw een duurzame top 100 van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Wij staan er als enige Tweede Kamerfractie volledig in! Ik mocht plaats 18 innemen vanwege ondermeer de succesvolle strijd tegen de uitverkoop van natuur door natuurorganisatie Staatsbosbeheer. Via een ‘woudfunding-campagne’ afgelopen april werd via onze website in twee weken tijd een kwart miljoen euro ingezameld om de meest kwetsbare natuur vrij te kopen. Staatsbosbeheer moet namelijk bezuinigen en wil dit doen door meerdere stukken natuur in Nederland te verkopen aan de hoogste bieder. De hoogste bieder kon dus ook iemand zijn die van de natuur iets heel anders zou gaan maken. Tijdens de veiling lukt het ons bijna 100.000 m2 natuur vrij te kopen! De verkoop van meer natuurgebieden is voorlopig gelukkig opgeschort.
Mijn collega Esther heeft van Trouw een plek in de top 100 gekregen wegens haar strijd tegen het illegaal dumpen van vis en omdat ze het ‘leven van pesticidefabrikanten zuur maakt’. Wij gaan uiteraard door met onze strijd tegen alle onzalige plannen die onze planeet verder in gevaar brengen!
Vandaag (maandag 14 oktober) heb ik een vervolggesprek met de ambassadeur van Roemenië over de nieuwe Roemeense wet die het mogelijk maakt om zwerfhonden willekeurig weg te vangen, te doden door vergiftiging, dood te slaan of te laten verhongeren in asielen. Het Roemeense Constitutionele Hof heeft op 25 september besloten de wet te handhaven. Deze Roemeense wet negeert echter wel een aantal Europese afspraken. Op 20 september was ik ook bij de ambassadeur. Het verslag van wat toen besproken is, staat in mijn Worldlog van week 39. Volgende week meer over het tweede gesprek!
500.000 hectare natuur op de prachtige Aru eilanden (bij Indonesië) dreigt te worden verslonden door suikerrietplantages van multinationals. Help mee en steun het protest van de lokale bevolking.
Om mee af te sluiten deze prachtige uitspraak van wereldberoemde ecoloog Rachel Carson: “We cannot have peace among men whose hearts find delight in killing any living creature.”
Groet, Marianne