VVD: overleg Timmermans met minister Lavrov nodig

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, October 16 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Kamerlid Han ten Broeke van de VVD over de mishandeling van de Nederlandse diplomaat in Moskou. Moeten we stoppen met het Nederland-Ruslandjaar en het bezoek van Willem-Alexander en Máxima afzeggen?

Luister hier het fragment terug

ANP: 'Stop met Nederland-Ruslandjaar'

Het Nederland-Ruslandjaar moet tijdelijk worden stilgelegd. Dat stelt het PvdA-Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes in een reactie op de mishandeling van een Nederlandse diplomaat dinsdagavond in Moskou.

Han ten Broeke van de VVD noemt het gebeuren 'uitermate zorgwekkend', maar wil het Nederland-Ruslandjaar niet stilleggen. 'Voor we stappen nemen moeten we eerst afwachten wat de Russische ambassadeur morgen te zeggen heeft.'

Ten Broeke wil eerst precies weten wat er gebeurd is. Hij vindt dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken tot dusver adequaat heeft gereageerd. De minister heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen.

Servaes liet via Twitter weten: 'Nederland-Ruslandjaar kan wat mij betreft voorlopig 'on hold'. Eerst opheldering en garanties voor veiligheid Nederlandse diplomaten.' In Rusland is eerder woedend gereageerd op de arrestatie van een Russische diplomaat. Nederland heeft daarvoor excuses aangeboden.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma twitterde: 'Wat D66 betreft betekent dit het einde van het Nederland-Ruslandjaar.'

Pieter Omtzigt van het CDA liet via Twitter weten woensdag opheldering te zullen vragen aan de minister.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken op 9 november Moskou om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten.