Tourdag Den Haag

Source: M. (Jet) Bussemaker i, published on Wednesday, October 16 2013, 2:04.

Hoe zorgen we er daarom samen voor dat het mbo onderwijs ook in de toekomst goedbeslagen ten ijs komt? Hierover gaat minister Bussemaker de komende maanden in gesprek met studenten, docenten, werkgevers, gemeenten en andere betrokkenen tijdens de MBO Tour. Maandagmiddag, 14 oktober, was de minister op het ROC Mondriaan in Den Haag, om daar de te praten over de Entreeopleiding en jongeren in een kwetsbare positie. Met ongeveer vijftig mensen van gemeenten, ROC’s, zorginstellingen, leerbedrijven en het ministerie ging ze de discussie aan.

MBO’ers aan het woord

Pierre Heijnen, collegevoorzitter van ROC Mondriaan, begint de dag met een welkomstwoord en benadrukt dat er ‘ook heel veel goed gaat in het beroepsonderwijs’.

Vervolgens laat een kort filmpje mbo’ers zelf aan het woord over hun hoop om het nu wél te gaan redden. Zonder diploma van het vmbo kwamen ze soms op het verkeerde pad of raakten ze de focus op het volgen van onderwijs kwijt. Via de laagste ladder van het mbo hopen ze langzaam de weg naar boven weer te vinden. Dit filmpje brengt de kijker terug naar de harde realiteit en legt een duidelijk focus op de discussie van de dag.

Vervolgens opent minister Jet Bussemaker de dag formeel. Zij onderstreept dat een ‘gedegen en gedragen’ visie op het middelbaar beroepsonderwijs niet tot stand kan komen zonder leraren, praktijkbegeleiders, vestigingsdirecteuren, gemeenteambtenaren, de mensen van de zorginstellingen en uit het regionale bedrijfsleven. In de woorden van de minister: ‘De frontliniewerkers dus die in elke regio, dicht op de praktijk zitten. Die elke dag bezig zijn jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen in het bouwen aan een goede toekomst. Ook jongeren zoals we net zagen in het filmpje.’

‘Niet alles samendoen, maar samen alles doen.’

Na een kort interview met Marjolijn van der Meer, onderwijsdirecteur van het Mondriaan, volgen er drie gespreksrondes over wat de entreeopleiding betekend voor bestuurders, wethouders, en werkgevers. Aan de tafels spreekt men een minuut of twintig, om daarna af te sluiten met het invullen van tips, suggesties of vragen voor de minister op een kaartje.

Samenwerken voor de groep jongeren in de entreeopleiding is noodzakelijk omdat op het bordje van elke partij een deel van de verantwoordelijkheid ligt, om te beginnen bij het vmbo. De aanstaande - soms ingrijpende - veranderingen maken die samenwerking niet altijd gemakkelijk. We moeten daarbij onderscheid maken tussen de sociale-persoonlijke doelen en het opleidingsdoel van de student. Daarbij is duidelijk dat de gemeenten ook betrokken moeten blijven.

De partijen aan tafel zijn het erover eens dat korte lijnen, snel de juiste contactpersoon vinden (en dan het liefst ook maar één per organisatie) en eenduidige informatie over en weer cruciaal zijn. Toch weet elke organisatie wel een paar argumenten te noemen waarom bovenstaande voor de eigen organisatie erg lastig te realiseren is… In weerwil daarvan is het gros er uiteindelijk over eens dat die individuele organisatiebelangen opzij gezet moeten worden. Zoals Hanneke Berben opmerkt: ‘Niet alles samendoen, maar samen alles doen.’

Eén van de oorzaken van die soms moeilijke samenwerking is het gebrek aan een goede informatieoverdracht over de jongeren. De aanwezige mbo’ers vonden ook dat af en toe het belang van de student werd vergeten. Zo hadden alle partijen hun eigen invalshoek maar dacht iedereen ook constructief mee over een oplossing.

Wensen voor een goede toekomst

Na de gespreksrondes konden alle aanwezigen hun beloftes over hoe zij de entreetoets werkelijkheid gaan maken opschrijven op kaartjes.

Tijdens de lunch praatte de minister met studenten van het MBO over hun dromen en ambities. Met behulp van kaartjes kon de minister de studenten ook een persoonlijk toekomstwens geven.

Met alle input heeft de minister veel extra bagage over de toekomst van het MBO. Volgende week 22 oktober gaat zij opnieuw het gesprek aan in Helmond, dit keer met als onderwerp ‘aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt’.

De hoofdvraag van deze bijeenkomst wordt: ‘Hoe zorgen we ervoor dat het beroepsonderwijs er nog beter in slaagt om gediplomeerden af te leveren waar de arbeidsmarkt in de toekomst behoefte aan heeft?’ Een flexibele arbeidsmarkt vraagt werknemers die breed inzetbaar zijn. Welke vaardigheden moeten er in het beroepsonderwijs worden geleerd en hoe zorgen we ervoor dat een Leven Lang Leren zo aantrekkelijk mogelijk wordt? Minister Bussemakergaat hierover bij ROC Ter AA te Helmond in gesprek met studenten, docenten, onderwijscoördinatoren, werkgevers, kenniscentra, vakbonden, UWV en wethouders.

Wilt u meepraten over de toekomst van het mbo? Dat kan! Lees de Discussienotitie of stuur direct een reactie naar mbotour@minocw.nl

Meer over Jet Bussemaker

Verantwoordelijk ministerie

Jet Bussemaker: blijf op de hoogte

Deel deze pagina op:

Alles over Jet Bussemaker

Hoofdnavigatie

De Rijksoverheid. Voor Nederland.

Service

Over deze site

Languages