Onnodig hoge kosten voor bedrijfsleven onacceptabel (EU-reach)

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Friday, October 18 2013, 3:30.

Afgelopen week verscheen een rapport over de Europese regelgeving die voortvloeit uit de verordening REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen). Hieruit blijkt dat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) in 2012 tussen de € 425 en € 670 miljoen kost, gemiddeld zo'n € 10.000 per bedrijf. De VVD vindt dit onacceptabel.

REACH heeft als doel de risico's rondom chemische stoffen te beperken, om zo te voorkomen dat er ongelukken gebeuren of ernstige gezondheidsschade optreedt. Daartoe moeten bedrijven alle chemische stoffen die zij in hun bedrijfsprocessen gebruiken, registreren. Gevolg hiervan zijn hoge administratieve lasten voor bedrijven in het MKB. Denkt aan schilders en drukkerijen, of producenten en gebruikers van kunstmest of radioactieve stoffen. Nu blijken de kosten voor deze bedrijven uit de pan te rijzen, terwijl het de vraag is in hoeverre al die kosten echt bijdragen aan het uiteindelijke doel van REACH.

De VVD zal hierover opheldering vragen aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Wij vinden een gezonde en veilige leefomgeving belangrijk, maar dit moet niet tot onnodig hoge lasten voor het bedrijfsleven leiden. Europese regelgeving mag niet doorschieten! Ook hier lijkt Nederland de Europese regels streng toe te passen, waar andere EU-lidstaten soepeler lijken te zijn. Dit is niet goed voor ons bedrijfsleven en de economie, en draagt bovendien niet bij aan hogere veiligheid.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra