Verslag werkbezoeken op 11 oktober jl: HOS TV scholierendebat Europa en werkbezoek GVT Group

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, October 18 2013, 3:30.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

HOS TV Europadebat voor scholieren

Op vrijdagmiddag 11 oktober organiseerde HOS TV, de Haarense Omroep Stichting, een bijeenkomst in het gemeentehuis te Haaren. Ik was uitgenodigd om met leerlingen in gesprek te gaan over Europa. In een volle raadzaal, deze middag omgebouwd tot schoolklas, waren leerlingen van basisscholen uit Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel aanwezig én VWO klassen uit Oisterwijk en Berkel-Enschot. Allereerst mocht ikzelf beginnen met iets te vertellen over hoe mijn dag als Europarlementariër er uitziet in Brussel en Straatsburg. Vervolgens kregen de leerlingen de kans zoveel mogelijk vragen te stellen. En dat ging over allerlei onderwerpen: waarom de euro niet overal in de EU het officiële betaalmiddel is, hoe we als Europa de beste van de wereld kunnen worden, waarom mobiel bellen in het buitenland altijd zo duur is en waarom we zoveel tol moeten betalen in Frankrijk en Spanje.

We eten allemaal buitenlandse gerechten, bijvoorbeeld uit Griekenland of Italië en daarom leren we al van jongs af aan veel over buitenlands eten. Ook speelt het Nederlands elftal tegen allerlei buitenlandse clubs. Regelmatig ook wordt er geld ingezameld als er ergens een ramp gebeurd is. Ook de EU wil dan bijdragen, maar kijkt daarnaast hoe de ramp in de toekomst voorkomen kan worden. Als je op vakantie bent is het makkelijk als je met de euro kunt betalen, maar niet ieder land heeft de euro en uiteindelijk mogen de landen zelf weten of ze de Euro invoeren. Maar als je samen iets doet dan sta je sterker, ook binnen de wereldeconomie. Zo ook met mobiel bellen in internetten in het buitenland: op vakantiebellen wordt erg veel winst gemaakt, vandaar die dure rekeningen als je terugkomt van vakantie. Ik vind dat burgers daar niet de dupe van mogen worden. Daarom heb ik samen met Eurocommissaris Kroes gewerkt aan het invoeren van maximumtarieven. Sinds 2007 dalen elke tarieven elke zomer.

Heel veel thema’s werden die middag, net voor de herfstvakantie, enthousiast besproken. Het was echt een succes en heel erg leuk om op deze manier Europa een stukje dichter bij de scholen in Haaren en omgeving te brengen.

Verslag werkbezoek aan bij GVT Group of Logistics, Tilburg

Op vrijdag 11 oktober was ik op bezoek bij GVT Group of Logistics in Tilburg.

Door directeur Wil Versteijnen werd ik, samen met de leden van de commissie Buitenland en het CDA Tilburg, gastvrij ontvangen op de Barge Terminal. Al jarenlang is dit internationaal opererende bedrijf in handen van de familie Versteijnen en de laatste periode breidt het bedrijf flink uit op zowel logistiek en transportgebied. GVT is een multimodaal vervoerder die zowel over weg- water als rail transporteert, waarbij ze alles logistiek onder één vlag aanbieden. Het vervoer over de weg beslaat 35%, de binnenvaart 45% en het railvervoer staat voor 20% van de totale omzet. Ondanks de economische crisis zien ze grote kansen in Oost Europa als groeimarkt en zijn ze tevens gefocust op de Benelux.

GVT maakt gebruik van de Marco Polo financiering vanuit Europa. Dit is een Europees programma dat vormen van vervoer te stimuleert die milieuvriendelijker zijn dan het wegvervoer, zoals transport over zee, spoor en/of de binnenvaart.

Aan de hand van dit prettige en zinvolle bezoek heb ik aangeboden in 2014 een “Versteijnen- dag” te organiseren in Brussel. Hierbij gaan EU regelgeving en het regionaal beleid besproken worden samen met gerelateerde thema’s vanuit de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan zaken rond het Europees Naiades 11 programma voor de binnenvaart, het grensoverschrijdend vervoer met ecocombi-trucks, de situatie rond het elektronisch wegenvignet en de eisen rond APK systemen. Ik zie er naar uit de transport professionals in Brussel te ontvangen.