Europees Parlement voorkomt belastingmiljarden voor Zuid-Europese vloot

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, October 23 2013, 3:04.

Het Europees Parlement heeft woensdag een belangrijk onderdeel afgewezen van het Europees Visserijfonds (6,3 miljard euro voor 2014-2020). Ik ben blij dat het een grote meerderheid van het Parlement heeft besloten geen Europese belastingmiljarden uit te geven aan het vernieuwen van de vissersvloot. De regels waren namelijk zo opgesteld dat alleen Zuid-Europese vissers hiervan zouden profiteren. Bovendien zijn dergelijke miljardensubsidies in 2006 juist stopgezet, omdat ze niet bijdragen aan het verlagen van de visserijdruk.

Daarentegen heeft het parlement wel geld beschikbaar gesteld voor innovatie, zoals de ontwikkeling en verspreiding van selectief vistuig en duurzame aquacultuur. Hiermee zetten we een flinke stap voorwaarts op weg naar verdere verduurzaming van de Europese visserijsector. Nederland loopt hierbij voorop.

Het Europees Parlement zal deze visie voor het Visserijfonds binnenkort uitonderhandelen met de Europese ministers. In een akkoord worden de laatste details geregeld. Nadat het Europarlement over de Europese Meerjarenbegroting 2014-2020 stemt, zal ook de afsluitende stemming over het Visserijfonds plaatsvinden.

Meer informatie: mijn inbreng in het debat