Onderzoek: Buitenlanders maken niet disproportioneel gebruik van sociale voorzieningen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, October 24 2013, 11:31.

Uit onderzoek blijkt dat Europeanen die over de grens wonen geen disproportioneel gebruik maken van sociale voorzieningen. EU-burgers maken juist minder gebruik van sociale zekerheid in het gastland dan de nationale bevolking. Nederland stuurde eerder dit jaar samen met Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk een brandbrief aan de Europese Commissie over vermeend grootschalig misbruik van sociale voorzieningen als gevolg van het vrij verkeer van personen. In reactie op deze brief liet eurocommissaris Laszlo Andor (Sociale Zaken) de zaak uitgebreid onderzoeken. Het Europees Parlement besprak woensdag de uitkomst van dat rapport.

Het rapport van de Europese Commissie concludeert dat er weinig onderbouwing is voor de stelling dat EU-burgers vooral naar Nederland en andere landen vertrekken vanwege de sociale voorzieningen. Het hoofdmotief om naar een ander EU-land te gaan is om er te werken. EU-werknemers zijn dan ook netto-betalers in alle vier de landen die de brandbrief ondertekenden.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen pleit voor de aanpak van misstanden met EU-arbeidsmigranten gebaseerd op feiten in plaats van sentimenten. Uit het onderzoek blijkt nu dat 'uitkeringstoerisme' een mythe is, maar uitbuiting en onderbetaling zijn wel degelijk zeer problematisch. Cornelissen roept daarom de Europese ministers van Sociale Zaken op ervoor te zorgen dat de rechten van EU-burgers beter gerespecteerd worden, bijvoorbeeld door meer arbeidsinspectie en door de aanpak van legale en illegale schijnconstructies met werknemers. Daarmee wordt uitbuiting voorkomen en zijn werknemers elders uit de Europese Unie niet langer goedkoper dan nationale werknemers.

Video:

Klik hier om de video te bekijken.