EVP Top 24 oktober

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, October 24 2013, 3:13.

Aanstaande donderdag 24 oktober kwamen de regerings- en partijleiders van de Europese christendemocratische partijen bijeen in aanloop naar de Europese Top die op 24 en 25 oktober in Brussel plaatsvond. Onder andere Angela Merkel, José Manuel Barosso, Herman van Rompuy en ikzelf waren aanwezig.

Tijdens de top kwamen de onderwerpen aan bod die een dag later door de regeringsleiders van de Europese lidstaten werden besproken. Zo kwam oprichten van een bankenunie en de problematiek rondom Lampedusa ter sprake.

Deze migrantenproblematiek bij het Italiaanse eiland Lampedusa is ook in het Europees Parlement de laatste weken onderwerp van gesprek vanwege de tragische ongelukken die zich hebben voltrokken op de Middelandse Zee de afgelopen maanden.

Het is belangrijk dat wij als Europa solidair zijn met vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië, maar dit betekent niet dat de poorten van Europa zomaar open gaan. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de druk die deze vluchtelingenstroom oplegt aan de grenslanden van Europa zoals Italië.

Een restrictiever migratiebeleid en een versterkt Frontex moeten deze landen de steun in de rug bieden die zij nodig hebben. Vanuit diezelfde solidariteitsgedachte zal ook moeten worden gewerkt aan het verbeteren van de situatie in de landen van herkomst, om de migranten en vluchtelingen daar perspectief op een betere toekomst te bieden.

Afgelopen zondag in de tv-uitzending van Buitenhof gaf mijn collega Wim van de Camp al een goede aanzet voor de discussie, de uitzending van Buitenhof kunt u terugkijken via deze link: http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-20-oktober-lampedusa—alex-brenninkmeijer—-afghanistan.html.