Toelichting Commissie Naleving Gedragscode PvdA-Eurodelegatie

Source: J.A. (Judith) Merkies i, published on Friday, October 25 2013, 0:16.

Naar aanleiding van de recente berichtgeving rond de verklaring van de Commissie Naleving Gedragscode PvdA-Eurodelegatie

De gedragscode van de PvdA-Eurodelegatie bepaalt dat een lid van het Europees Parlement namens de PvdA, dat zijn vaste woonplaats in of in de directe omgeving van een zittingsplaats van het Europees Parlement heeft, zijn dagvergoeding reduceert voor de werkdagen in die zittingsplaats tot een derde van de standaardvergoeding, tenzij aantoonbaar extra kosten worden gemaakt. Judith Merkies heeft haar vaste woonplaats in de directe omgeving van een zittingsplaats van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement keert de dagvergoeding enkel volledig uit zonder mogelijkheid tot gedeeltelijke uitkering op verzoek. Judith Merkies heeft twee derde van de uitgekeerde dagvergoedingen op een aparte rekening gereserveerd voor restitutie aan het Europees Parlement, totdat alle financiële rapportages zouden zijn afgerond en met 100% zekerheid was vastgesteld dat er, conform de gedragscode, geen sprake zou zijn van - aantoonbaar - extra kosten.

Helaas is het over de periode 2009 tot en met 2012 niet gelukt jaarlijks tot een - tijdige - verantwoording van de door individuele leden van de delegatie gemaakte kosten, voorzien van rapportage van de commissie te komen. Ofschoon de delegatieleden in de periode van juli 2009 tot en met 2012 jaarlijks een verantwoording van de besteding van de algemene onkostenvergoeding aan de commissie hebben verstrekt, is er door allerlei omstandigheden aan beide zijden te weinig prioriteit hieraan gegeven waardoor dit niet heeft geleid tot een jaarlijkse controle. Van twijfel over de juistheid en volledigheid over de verantwoording, inclusief de dagvergoedingen is evenwel geen sprake zoals ook vermeld in de rapportage van de commissie.

Nadat medio juli 2013 de financiële verslagen zijn afgerond, en duidelijk werd dat er geen sprake was van extra kosten, heeft Judith Merkies het bedrag, conform afspraak, doen toekomen aan het Europees Parlement.

De Commissie Naleving Gedragscode is op grond van de door de delegatieleden zelf verstrekte gegevens en informatie en op basis van nadere verklaringen die de commissie op haar verzoek van de delegatieleden heeft ontvangen van oordeel, dat de leden van de PvdA-Eurodelegatie, waar het gaat om de besteding van de algemene onkostenvergoeding en de reductie van de dagvergoedingen integer en in overeenstemming met de afgesproken gedragsregels gehandeld hebben.

Hans Ouwerkerk,voorzitter; Annemarie Mijnsbergen en Willem Witteveen

Commissie Naleving Gedragscode PvdA-Eurodelegatie