EVP Top over werk, bankenunie en Lampedusa

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, October 24 2013, 3:28.

24 oktober kwamen de regerings- en partijleiders van de Europese christendemocratische partijen bijeen in aanloop naar de Europese Top die op 24 en 25 oktober in Brussel plaatsvond. Aan de orde waren de economische situatie in Europa, de bankenunie en de problematiek rondom Lampedusa en illegale immigratie.

De tafel was wederom vervuld met een groot aantal regeringsleiders. Angela Merkel kreeg luid applaus voor haar verkiezingsoverwinning. Jean Claude Juncker kreeg ook waardering voor zijn verkiezingsresultaat omdat zijn partij wederom als winnaar uit de verkiezingen kwam. Het ziet er echter naar uit dat zijn partij desondanks niet terugkeert in de nieuwe regering in Luxemburg buiten de regering valt.

Het gesprek over de economische situatie in Europa verliep optimistischer dan in de afgelopen tijd, omdat er zichtbare lichtpuntjes zijn die wijzen op economisch herstel. De Spaanse premier Rajoy melde dat zijn land uit de recessie is. Toch is er ook nog veel zorg, met name over de hoge werkeloosheid. Daarvoor zijn extra inspanningen nodig. Het nieuwe economisch bestuur begint zijn vruchten af te werpen, maar doorgaan met hervorming van de begroting en de economie is hard nodig, zo was de conclusie. Ook een snelle start van het nieuwe Europese bankentoezicht is cruciaal, want herstel van vertrouwen in de bankensector moet helpen om ons MKB weer van voldoende leningen te kunnen voorzien. Daarvoor moeten nog enkele lastige hordes worden genomen: een Europees mechanisme om banken in de problemen aan te pakken, met daarbij een fonds gevuld door de banken zelf. Ook de noodzaak van een tijdelijke achtervang werd breed erkend, omdat het fonds meteen operationeel moet kunnen zijn. Daarvoor wordt waarschijnlijk het ESM, het Europese Noodfonds ingeschakeld, onder zeer strikte voorwaarden.

Ook de problematiek rondom Lampedusa en illegale immigratie is intensief besproken tijdens de EVP top, maar ook deze week in het Europees Parlement. De tragische ongelukken die zich hebben voltrokken op de Middelandse Zee de afgelopen maanden waren de aanleiding, maar de problematiek zit veel dieper. Het is belangrijk dat wij als Europa solidariteit tonen met vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië, maar dit betekent niet dat het help als we de poorten van Europa zomaar openzetten voor een vluchtelingenstroom uit Noord Afrika en Syrië. Afgelopen zondag in de tv-uitzending van Buitenhof gaf mijn collega Wim van de Camp al een goede aanzet voor de discussie, de uitzending van Buitenhof kunt u terugkijken via deze link: http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-20-oktober-lampedusa—alex-brenninkmeijer—-afghanistan.html.