Jaarlijkse Europese ledenraad in de PvdA

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Saturday, October 26 2013, 3:09.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Paul Tang

Europa en de PvdA. Op papier lijken ze voor elkaar gemaakt. De uitgangspunten van de Europese gedachte passen goed bij die van de sociaal-democratie. Veel zaken die sociaal-democraten nauw aan het hart gaan, kunnen we het beste realiseren in Europees verband. Gelijke kansen, een eerlijke markt, solidariteit onder elkaar. Maar toch, een echt goed huwelijk kunnen we het niet noemen. We zijn vóór, maar altijd met een aanvulling of voorwaarde. En Europa zelf zetten we op gepaste afstand van de Nederlandse politiek. Ook binnen onze partij. Daar wil ik verandering in brengen.

Om de afstand tussen de leden van de PvdA en de Europese politiek te verkleinen, maak ik me sterk voor een Europese ledenraad. Een jaarlijkse ledenbijeenkomst waar onze Europarlementariërs verantwoording afleggen en luisteren naar de ideeën, zorgen en wensen die bij onze leden leven. Die ledenraad geeft dan gevraagd en ongevraagd advies aan de PvdA-delegatie in het Europees Parlement over de politieke koers van de PvdA in Europa, tussen de congressen door.

Rekenschap afleggen over onze koers in Europa. Net als onze bewindspersonen en Kamerleden nu doen over hun politieke keuzes op de Politieke ledenraad, en onze wethouders en raadsleden bij de algemene ledenvergaderingen in hun afdeling. Dat maakt onze partijdemocratie sterker en onze Europese politiek scherper. Met een Europese ledenraad brengen we Europa weer terug in de partij.