Brabant: poort naar Europa

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Monday, October 28 2013.

Gelegen tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen vervult Brabant een scharnierrol in de logistiek tussen het Europese achterland en beide havens. De grote transportstromen door Europa gaan trimodaal: over het water, per spoor en op de weg. Provincie, gemeenten en ondernemers investeren volop in de Brabantse infrastructuur. De logistieke sector is niet alleen belangrijk voor de bevoorrading van onze winkels: het is een belangrijke bron van zeer diverse werkgelegenheid. Met de recente komst van Tesla Automotive, Dell en Nokia naar Tilburg is het de moeite waard om te kijken waarom deze multinationals kiezen voor Brabant als poort tot Europa. Een gesprek met Wil Versteijnen, algemeen directeur van familiebedrijf GVT Group of Logistics en de Tilburgse wethouder Roel Lauwerier.

Over de beweegredenen van deze multinationals voor Tilburg zijn beide heren eensgezind. Lauwerier: “Multinationals die heel Europa willen bedienen, kiezen een locatie op basis van bereikbaarheid. Ze willen bij een containerhaven zitten, bij een railport en met directe ontsluiting op

de weg. En bereikbaarheid: daar gaan wij als politiek over.” Versteijnen: “Brabant ligt geografisch zeer gunstig achter Rotterdam en juist hier worden de meeste goederen afgehandeld. Goederen moeten snel weg uit de haven om verder gedistribueerd te worden. Daar zijn wij in Brabant goed in, en hier in Tilburg hebben wij alle disciplines in huis.”

Duurzame logistiek

Investeren in logistiek is letterlijk en figuurlijk investeren in een duurzame ontwikkeling van de economie. Lauwerier: “Je ziet dat misschien een aantal hoogwaardige industrieën op hun plek blijven zitten en dat de maakindustrie zich over de wereld begeeft naar daar waar de kosten het laagst zijn. Eén aspect is echt duurzaam en dat is dat spullen van A naar B moeten: logistieke werkgelegenheid zal er daarom altijd blijven.” Versteijnen: “Met de aanleg van de tweede Maasvlakte en nieuwe zeeterminals in Rotterdam zal het aantal zeecontainers dat Nederland vervoert toenemen. Deze uitdaging valt samen met andere ontwikkelingen in de logistiek: het ontgassen van containers, het real-time volgen van ladingstromen op de computer thuis, het tegengaan van leeg vervoer en verdere verduurzaming van het transport.Lauwerier: “Hoe meer we investeren in de infrastructuur, hoe efficiënter en duurzamer het wordt: voor deze CO2-besparing hebben we GroenLinks echt niet nodig. Door investeringen van gemeente Tilburg, ProRail en GVT Group of Logistics hoeven treinen nu niet meer door te rijden tot aan Vught om daar pas te kunnen keren: ze rijden zo tot een lengte van 600 meter de railport binnen en kunnen geladen en gelost worden. De waterwegen reiken niet

tot aan Oost-Europa, maar de spoorbanen wel.”

Logistiek is banenmotor

Familiebedrijf GVT Group of Logistics, gegroeid vanuit Gebroeders Versteijnen Transport, durft dus ook in deze economisch moeilijke tijden te investeren: een tweede Barge Terminal (containerhaven) aan het Wilhelminakanaal en met Railport Brabant een directe aansluiting op het hoofdspoor van de Brabantroute. Het Rotterdamse achterland wordt optimaal ontsloten: schepen met een capaciteit van 150 TEU (150 containers van 20 foot) komen

zonder file vanuit Rotterdam naar Tilburg. Treinen tot wel 600 meter lang kunnen worden gelost en geladen, om vervolgens rechtstreeks door te rijden naar centraal Europa. Daarnaast is er natuurlijk ook de onmiskenbare vloot van vrachtwagens, om overal in Nederland en Europa te leveren. Uiteraard betekent de logistieke sector werk

voor heftruck- en vrachtwagenchauffeurs, maar wat voor werkgelegenheid levert de logistieke sector nog meer op? Versteijnen: “Ons bedrijf heeft nu in Tilburg een dikke 400 mensen in dienst, is de grootste regionale speler en heeft weg, spoor en binnenvaart logistiek gezien efficiënt samengebracht. Logistiek rook vroeger naar diesel, nu naar citroentjes. Hier op kantoor heb je niet in de gaten dat het om logistiek gaat.”

Uw redacteur bevindt zich in een modern en comfortabel kantoor, met 180 graden uitzicht op laad- en losplatforms voor vrachtwagens. Een continue stroom van goederen gaat grote moderne loodsen in en uit. Op de muur achter mij grote luchtopnames van de beide Bargeterminals in Tilburg en van Railport Brabant. Naast mij een vitrinekast met recente en oude modellen van vrachtwagens. Het ruikt inderdaad niet naar diesel maar ademt volledig de passie voor het bedrijf. “Logistiek is veel meer dan ‘van A naar B’, maar er is nog wel veel onbekendheid bij de jeugd. Daarom organiseren wij voor jongeren van ROC open dagen, om te laten zien dat logistiek heel breed is. Van planner tot orderpicker, van loodsmedewerker tot chauffeur, het is allemaal logistiek. We hebben een goede samenwerking met hogeschool NHTV, we hebben hier altijd stagiairs rondlopen en zeker zes of zeven mensen zijn na een stage bij ons blijven werken.” Lauwerier: “Onze logistieke ketenorganisatie is ook een exportproduct geworden. Een Poolse chauffeur kan ook een vrachtwagen besturen. Maar het organiseren van de hele keten, inclusief efficiënt voorraadbeheer; dat is specifieke kennis die wij hebben en die we letterlijk en figuurlijk exporteren. De producten en het transport heb je daar hard bij nodig, want kennis alleen stelt niets voor. Het gaat om het totaal en daarbij is een goede infrastructuur en samenwerking onontbeerlijk. De overheid gaat geen logistieke ketens organiseren, dat moeten bedrijven doen. We helpen wel met het samenbrengen van onderwijs en de logistiek, zoals bij het Huis van de Logistiek, omdat scholing belangrijk is.”

Brabantse samenwerking

In 2009 hebben een aantal Brabantse familiebedrijven de gezamenlijke dochter ‘Brabant Intermodal’ opgericht, waardoor de containerhavens in Tilburg, Oosterhout, Waalwijk, Veghel en Cuijk samenwerken met Rail Terminal Eindhoven en Railport Brabant. In dit netwerk wordt voor de klant altijd de snelste, goedkoopste en efficiëntste routegekozen die een container aflegt tussen zeehaven en achterland. Wil Versteijnen vertelt hierover: “Voor het Rotterdamse havenbedrijf was het belangrijk om met één gezicht vanuit Brabant zaken te kunnen doen in plaats van de individuele terminals. De provincie heeft hier ook aan getrokken, maar brengt uiteindelijk geen familiebedrijven bij elkaar. Dat moeten we zelf doen. De helikopterview van de provincie was belangrijk om de mogelijkheden tot samenwerking in beeld te brengen. Daar is destijds gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen nog aan begonnen.

De samenwerking met provinciale staten, ambtelijk en politiek, is belangrijk en verloopt goed.”

Politieke samenwerking

Versteijnen heeft nog wel een duidelijke boodschap voor de provincie en het rijk: “De A58 van Breda naar Eindhoven is een echte bottleneck. Dat moet aangepakt worden. Landelijk hoor ik vreemde bezuinigingsvoorstellen, zoals sluizen nog maar 8 uur per dag bedienen. Nu hebben we een goede infrastructuur, maar verliest de minister toch uit het oog dat logistiek niet iets ‘van 9 tot 5’ is: het gaat 7×24 door. Verder moeten gemeente en provincie het revitaliseren en herstructureren van industrieterreinen op de agenda houden.” Roel Lauwerier reageert daar graag op: “Hobby’s laten we aan andere partijen over, de VVD investeert in de infrastructuur en dat is waar de economie behoefte aan heeft. De asfaltmolens moeten blijven draaien, de verbreding van de A58 en van het kanaal zijn erg belangrijk. Op dit moment hebben we snoeihard behoefte aan banen. Mensen willen zekerheid: de hypotheek kunnen betalen, voor hun kinderen kunnen zorgen en hun baan niet verliezen. Gemeente en provincie moeten daarom denken in mogelijkheden en niet in bezwaren. Als een bedrijf op plek A wil zitten, dan roep ik niet dat de gemeente plek B beter vindt. Voor bedrijven die zich hier willen vestigen rol ik de blauwe loper uit.

‘Logisitiek is veel meer dan van a naar b’

Ondanks het huidige economische tij verloopt de verkoop heel goed, zeker bij de nieuwe containerterminal. Laat de volgende Tesla en Nokia maar komen.”

Dit stuk is geschreven door Marko van Dalen en gepubliceerd in de Liberale Brabander nr. 3 van 2013, online verkrijgbaar op de onderstaande link:

http://www.vvd-brabant.nl/liberale_brabander_19656/