Werkbezoek Automotive Helmond: de banen van morgen

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, October 31 2013, 3:09.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

In het kader van mijn Slimme Specialisatie Tour bezocht ik afgelopen maandag, 28 oktober, AutomotiveCampusNL. Dit innovatieve complex biedt faciliteiten aan zowel grote- als kleine bedrijven, opleidingsinstituten en kennisinstituten op het gebied van automotive technologie en slimme mobiliteit. Samenwerking, het delen van kennis en open innovatie zijn sleutelwoorden. Bovendien functioneert de campus als kenniscentrum binnen de regio Brainport en de Nederlandse automotive sector.

In aanwezigheid van directie spraken we door over de vele mogelijkheden die de campus biedt en de verdere ontwikkeling op het gebied van internationale high tech. Hierbij benadrukte ik het belang van de goede aansluiting met het MBO en HBO op de campus. Van groot belang zijn de mogelijkheden van het nieuwe EU satellietnavigatiesysteem Galileo, dan vanaf 2015 gefaseerd in gebruik zal worden genomen. Waar komen de banen die voortbouwen op deze nieuwe diensten vandaan? Gesproken werd ook over mogelijkheden om op termijn productie uit het Verre Oosten terug te halen naar Brabant. Europa werkt aan uniciteit van aanpak en het uitrollen hiervan. Daarom is het van belang om in een vroeg stadium de opleidingskant erbij te betrekken en te bouwen aan een goede marktrelatie. Want via kennis en opleiding realiseer je een hoogwaardige industrie. Dat is Slimme Specialisatie en speelt een grote rol bij de toekenning van de EU-fondsen.

Automotive-NL heeft speciale Roadmaps ontwikkelt gericht op Innovatie en Opleiding. Tijdens de uitgebreide rondleiding door de verschillende testcentra en opleidingsunits werd dit zichtbaar. In samenwerking met de Fontys Hogelschool en diverse ROC’s worden op de Campus gespecialiseerde onderwijsprogramma’s verzorgd om de juiste aansluiting tussen theorie en praktijk te realiseren en nieuw engineering talent op te leiden voor de toekomst.

Vanuit Europa bied ik graag mogelijkheden om dit te stimuleren. Begin 2014 organiseren we een vervolg met de AutomotiveCampus waarbij in aanwezigheid van partners uit Slowakije, de minister en de Europese Commissie. Het Partnership Contract centraal zal daarbij staan.