Bezoek Tweede Kamer door Bouwend Nederland Samenwerking Regio Twente

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, November 5 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Donderdag 31 oktober jl. heeft Bouwend Nederland Samenwerking Regio Twente, een samenwerkingsverband tussen de 5 afdelingen van Bouwend Nederland in de regio Twente, een bezoek gebracht aan het Bouwhuis en de Tweede Kamer in Den Haag. In de Tweede Kamer heeft er een gesprek plaatsgevonden met Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Pieter Omtzigt (CDA). In dit gesprek zijn de knelpunten en uitdagingen van de Twentse bouwers uitgebreid aan de orde gekomen.

De dag begon met een bezoek aan het Bouwhuis waar Joep Rats een blik achter de schermen van de lobby heeft gegeven. Hoe lopen de hazen en wat heeft Bouwend Nederland in de lobby bereikt. Vervolgens werd er geluncht waarbij ook de heren Omtzigt en ten Broeke aanwezig waren. Tijdens de lunch, welke plaatsvond in Nieuwspoort, ontstond een levendige discussie waaruit onder andere de volgende punten naar voeren zijn gekomen:

De overheid heeft 50 miljoen beschikbaar gesteld voor starters leningen. Bouwend Nederland wil dat dit bedrag verhoogd wordt tot 100 miljoen. Door deze maatregel komt de onderkant van de markt weer in beweging en maakt doorstroom weer mogelijk. In de praktijk zien we echter dat gemeenten allerlei aanvullende en daarmee beperkende voorwaarden opwerpen, waardoor het budget voor starters leningen onvoldoende wordt uitgenut. Beide Kamerleden willen graag een overzicht met de gemeentelijke voorwaarden in Twente ontvangen.

De Kamerleden willen graag een overzicht met concrete praktijkvoorbeelden waar we als bouw tegen aanlopen. Ook wensen zij een overzicht van punten die de bouw kunnen stimuleren (bijvoorbeeld wat er moet gebeuren om het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad echt te laten slagen).

Over zes maanden zal er een vervolgafspraak plaatsvinden om de voortgang te bespreken (mede op verzoek van Han ten Broeke en Pieter Omtzigt).

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Na de lunch en het overleg heeft de Twentse delegatie een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer en de regeringsgebouwen. Al met al was het een plezierige en nuttige dag waarin Bouwend Nederland Samenwerking Regio Twente heeft laten zien dat door opschaling van intensieve samenwerking er deuren open gaan die anders gesloten zouden blijven.

http://www.bouwendnederland.nl/blog_detail?itemID=33845