Han ten Broeke in Stand.nl over bezoek koning aan Rusland

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, November 8 2013.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke
Willem-Alexander moet tijdens zijn bezoek de spanningen tussen Nederland en Rusland ter sprake brengen

Jurgen van den Berg spreekt met: Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reizen vandaag af naar Moskou in het kader van het Nederland-Rusland jaar. Het jaar verliep niet helemaal zoals het gepland was. Een reeks van incidenten tussen Rusland en Nederland deed zich voor.

Zo pleegde de Russische activist en asielzoeker Dolmatov zelfmoord in een Nederlandse cel. Vervolgens nam Rusland een omstreden homo-wet aan en werd er tijdens een bezoek van Poetin aan Nederland gedemonstreerd in Amsterdam vanwege die wet. De Russische marine arresteerde in september de kapitein en de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart. Daarna volgde de arrestaties van een Russische diplomaat in Nederland en werd kort daarop een Nederlandse diplomaat in Rusland mishandeld. Inmiddels loopt er een rechtzaak in Rusland tegen de twee Nederlanders van het Greenpeace schip.

Nu de koning bij president Poetin op bezoek gaat is het de uitgelezen kans om al deze spanningen te bespreken en tot oplossingen te komen. Of moet de koning zich niet bemoeien met politieke aangelegenheden?

Stand.nl: Luister hier de uitzending terug