PvdA: Aanbod huurwoningen moet omhoog - Main contents
PvdA: Aanbod huurwoningen moet omhoog
De PvdA wil de kansen op het vinden van een huurwoning vergroten. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch: “Het aantal verhuizingen in de sociale huursector is historisch laag. De doorstroming op de huurmarkt ligt stil, zowel het aantal verhuizingen binnen de sociale huursector alsook de uitstroom naar de vrije huur- en koopsector.”
Volgens Monasch zijn daar een aantal oorzaken voor: “Europese regelgeving maakte het onmogelijk om woningen toe te wijzen aan inkomens tussen de 34.000 en 43.000 euro. Er worden daarnaast te weinig huurwoningen in de vrije huursector gebouwd door particuliere investeerders. En het krijgen van een hypotheek is voor velen steeds moeilijker geworden.”
Het gevolg is dat de doorstroming op de woningmarkt stokt. “Sociale huurwoningen komen niet vrij, dus de wachtlijsten blijven groeien. De PvdA wil hier een einde aan maken,” aldus Monasch.
De PvdA zal de volgende voorstellen doen tijdens het debat op 19 november as. over de begroting van het ministerie van Wonen en Rijksdienst:
-
1.De Europese inkomensgrens voor toewijzing van sociale huurwoningen wordt de komende vijf jaar (eis van tijdelijkheid) verhoogd tot 43.000 euro.
-
2.Nieuwe huurwoningen die de komende vijf jaar in de vrije sector worden gebouwd zullen ongeacht hun WOZ waarde altijd in de vrije sector verhuurd mogen worden.
-
3.Starters met een inkomen boven de 34.000 euro en onder de 43.000 euro ontvangen een tijdelijk huurcontract van vijf jaar. Daarna wordt afhankelijk van het aanbod in de vrije sector en het inkomen van de huurder bepaald of deze nog recht heeft op een sociale huurwoning.
Toelichting
De PvdA wil een einde maken aan de stilstand in de huurmarkt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen voor inkomens tussen 34.000 en 43.000 euro moet de komende jaren sterk worden verbeterd. Daarom stelt de PvdA voor om de Europese inkomensgrens voor sociale huur voor zeker vijf jaar lang te verhogen van 34.000 naar 43.000 euro. Dat is door de gewijzigde opstelling vanuit Europa niet langer noodzakelijk.
Tegelijkertijd moet er meer aanbod komen voor inkomens boven de 43.000 euro. De vraag ernaar groeit door het verdwijnen van de aflossingsvrije hypotheek, de aanpak van het scheefwonen in de sociale huursector en door de toenemende veranderende maatschappelijke vraag (oa. gezinsverdunning en flexibilisering arbeid) die meer gericht is op huren. Daarom stimuleren we de bouw van huurwoningen in het middensegment (tussen de 680 en 900 euro) door investeerders uitgebreide zekerheid te bieden. Nieuwe huurwoningen gebouwd in de komende vijf jaar kunnen zij vrij verhuren, dus zonder dreiging van regulering bij daling van de WOZ waarde van hun bezit.
Om het nieuwe scheefwonen in de toekomst tegen te gaan willen we meer ruimte om te kunnen experimenteren met tijdelijke huurcontracten voor starters met een inkomen tussen de 34.000 en 43.000 euro zoals nu in o.a. Amsterdam plaatsvindt. Daarmee bieden we meer kansen voor starters, jongeren en ZZP’ers om zich in stedelijke gebieden aan het begin van hun carrière te vestigen. Dat is essentieel voor de vitaliteit van de stad en de kracht van de opkomende innovatieve stadseconomie.