Tienduizenden Napolitanen in protest tegen het afvalprobleem - Main contents
Dit weekend protesteerden duizenden Napolitanen tegen het aanhoudende afvalprobleem dat de regio nog steeds teistert. Eerder schreef ik als delegatieleider van de parlementaire missie tegen illegale afvalstort in Italië mee aan een noodplan. Een snelle opvolging van dit plan is nu meer dan ooit nodig.
Erin Brokovich slaagde erin om een heel stadje op de been te krijgen, en zo een vervuilend bedrijf op de knieën te brengen. Afgelopen weekend leek dit verhaal opnieuw van toepassing in de Zuid- Italiaanse stad Napels. Tienduizenden mensen betoogden zaterdag tegen de wanpraktijken van de beruchte Italiaanse maffia, de Camorra. Onder de mensenmassa droegen velen portretten van gestorven familieleden.
Napels, staat bekend om zijn schoonheid (denk maar aan de spreuk "Napels zien en sterven"), maar ook om zijn bergen afval. Die zelfde bergen afval vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de Camorra. Net buiten de stad organiseren zij illegale verbrandingen, door lokale bewoners ook wel het 'Vuurland' of de 'Driehoek des doods' genoemd vanwege de enorme giftige dampen die opstijgen in de lucht. Volgens activisten hebben bedrijven in de regio de afgelopen 22 jaar maar liefst tien miljoen ton afval gedumpt. Die dumping en de dampen vervuilen niet alleen het milieu, maar tasten ook de gezondheid van de bevolking aan.
Dit onderwerp ligt me na aan het hart. Afgelopen jaar ging ik als leider van de delegatie van de verzoekschriftencommissie uit het Europees Parlement op bezoek in Campania. De inwoners van de streek hadden een petitie aangetekend om hun zorgen kenbaar te maken. De missie gaf een goed inzicht in de problemen die gelinkt zijn aan afvalverwerking. De situatie in Campania maakte duidelijk dat er een omslag moest komen in het denken over afvalverwerking en dat kiezers meer betrokken moeten worden bij het beleid. Zolang regio's en lidstaten van de EU geen duidelijke visie hebben op het reduceren van afval en de Europese richtlijn rond afval niet voldoende implementeren, moeten zij gekort worden op op structuurfondsen.
Naast het bezoek aan Campania stelde ik ook vragen aan de Commissie over het illegaal dumpen van elektronisch afval. Nu is het al zo dat we in Europa grondstoffen gebruiken die in ontwikkelingslanden onder abominabele omstandigheden worden gedolven om elektronische apparaten van te maken. Na gebruik sturen we de apparaten terug, en worden die opnieuw in slechte omstandigheden verwerkt. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid van het individu, maar ook voor het milieu.